Foto:Emilija Jovanović/MRE

Sektor rudarstva u Srbiji beleži konstantan rast proizvodnje koja je prošle godine bila za 22,6 odsto viša nego 2021. godine, čime je dostignut udeo u vbruto domaćem proizvodu od 2,4 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Da bismo nastavili u pravom smeru neophodna nam je snažna struka“, poručila je ministarka Dubravka Đedović na obeležavanju 77 godina postojanja Rudarsko-geološkog fakulteta.

PROČITAJTE JOŠ

Čestitajući profesorima i studentima na postignutim uspesima na obrazovnom i naučnom planu, Đedović je rekla da su energetska kriza, energetska tranzicija i aktuelni globalni izazovi, iznova naglasili značaj mineralnih resursa za upravljanje ekonomijom i obezbeđivanje stabilnog privrednog rasta.

Ona je dodala da je cilj održivo rudarstvo.

„Buduće strateške pravce moramo da definišemo svi zajedno, na krajnje odgovoran i posvećen način, vodeći računa pre svega o nacionalnim i ekonomskim interesima uz obezbeđivanje energetske bezbednosti, rasta proizvodnje mineralnih sirovina, siguran okvir za investiciona ulaganja i puno uvažavanje i primenu svetskih standarda“, naglasila je Đedović.

BONUS VIDEO Dubravka Đedović o reformi energetskog sektora: Svaka promena je bolna ali moramo da podižemo cene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar