Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić i poslanica Ivana Parlić rekli su danas u Loznici da je interes građana i države da ne bude otvoren rudnik litijuma i da "zlo novog okupatora, oličeno u Rio Tintu", može biti pobeđeno samo zajedničkim delovanjem naroda, opozicionih stranaka i udruženja građana.

„Vlast nije odustala od otvaranja rudnika litijuma kod Loznice i planira da celu Srbiju pretvori u rudarsko okno, i zato moramo stalno biti na oprezu. Samo zajedno možemo da se odupremo tom pogubnom planu režima predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare.

„Rio Tinto ima ozbiljne planove da otvori rudnik litijuma i ta kompanija planira desetinama godina unapred, pa joj nekoliko godina odlaganja ne znači ništa“, dodao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je Rio Tinto „ostavio pustoš gde god se na planeti Zemlji bavio iskopavanjem ruda“.

„Zato ni po koju cenu ne smemo dozvoliti da opustoši Jadar i druge delove Srbije. Rio Tinto, međutim, nije jedina kompanija koja planira da Srbiju pretvori u rudarsko okno“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da rudarske kompanije najlakše ostvaruju velike profite u državama u kojima je vlast korumpirana, a „vrh vlasti u Srbiji je korumpiran do guše“.

„Za građane koji žive u Jadru trebalo bi organizovati ekskurzije u Bor, Majdanpek i okolna sela da vide stepen razaranja i trovanja, jer je to slika koju žele da naprave i u Loznici. Naš narod beži iz Timočke krajine, a dolaze Kinezi, koji Srbiji prodaju zlato iskopano u Srbiji“, rekao je Aleksić.

Aleksić je pozvao građane da se angažuju u borbi protiv „trovanja Jadra i cele Srbije“, i dodao da će poslanici Narodne stranke u skupštini zastupati interese građana Loznice i okoline.

„Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović ne zastupa interese građana, nego interese Rio Tinta i Vučićevog korumpiranog režima i zato bi ga trebalo kazniti na izborima. Ne dolazi Rio Tinto da pomogne Loznici nego da ostvari ogroman profit i da ode, a nama da ostavi zatrovane zemlju, vodu i vazduh“, rekao je Aleksić.

***

BONUS VIDEO – Opozicija tražila ostavku Irene Vujović i pita gde su potpisi protiv iskopavanja litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar