Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia, Shutterstock

Evropa će biti pogođena sopstvenim merama protiv ruskih energenata, a roba uvek nađe kupca, pa će naftu i gas kupovati Kina i Indija, kaže ekonomska analitičarka Jelica Putniković. Analitičar Miloš Zdravković kaže da Rusiju košta 32 do 37 dolara da proizvede barel nafte, a da je cena na svetskom tržištu sada drastično veća i to puni ruski budžet.

“Rusi su već rekli – jednom kad ode nafta iz evrope neće se vratiti”, rekao je Zdravković u emisiji Newsnight na televiziji N1. Ipak, ističe da ni Rusiji nije interes da Evropa “propadne”.

Putniković kaže da su čak i SAD uvozile rusku naftu i da Zapad, kada im zatreba, “preskoče” sopstvene sankcije.

“Rusija je zbog toga što su energenti poskupeli ostvarila dodatne profite. Da nije bilo ovih sankcija možda bi više uticali na ruski budžet”, kazala je ona.

Neko ko je pravio te strategije izgleda nije dobar ekonomista, dodaje Putniković.

Na pitanje šta sankcije na rusku naftu znače za Srbiju, ekonomisti se slažu da Srbija prosto fizički neće biti u mogućnosti da dobija rusku naftu preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

PROČITAJTE JOŠ

Putniković kaže da će Srbija kupovati naftu od drugih snabdevača i da će to ići preko Janafa, i ne očekuje nestašice, dodajući da postoje zalihe za dva meseca.

Kaže da je Hrvatska insistirala da Srbija ne uvozi naftu preko Janafa, mada i sama uvozi ruska gasna ulja.

Opširnije na N1.

BONUS VIDEO Ista cena i bez ruske nafte?