Foto: Printscreen RTS

"Ukrštanjem podataka poslovnih banaka i podnetih poreskih prijava, Poreska uprava je analizom rizika utvrdila je visok stepen nepoštovanja poreskih propisa, odnosno svega je 0,34 odsto poreskih obveznika u nekom prethodnom periodu podnosilo prijave", kaže Nataša Ristić iz Odeljenja za strateške rizike Poreske uprave povodom najave oporezivanja frilensera i jutjubera na prihode iz inostranstva.

Brojne su reakcije na objavu Poreske uprave da takozvani frilenseri i jutjuberi moraju da plate porez. Nadležni odgovaraju da prijavljivanje i plaćanje poreza na prihode iz inostranstva nije ništa novo, a da je Poreska uprava sada samo saopštila kako je indentifikovala one koji to ne čine. Pozvala ih je da popune obrazac za samooporezivanje, kako bi izbegli kazne koje mogu biti i krivične.

I u knjigovodstvenim agencijama su saglasni da se taj porez izbegavao.

Ipak kažu da je broj njihovih klijenata koji se bave takvim poslovima poslednjih godina rastao i do 20 odsto godišnje.

Vlasnik jedne knjigovodstvene agencije Milan Trbojević ističe da mu se u posednja dva dana telefon usijao od poziva.

„Ljudi sad ne znaju da li treba da plate unazad ili ne treba, i ne znaju da mogu da im se pet godina unazad obračunaju svi porezi i dopriosi“, dodaje Trbojević.

Nakon tog perioda dug zastareva. Zbog prekršaja platiće od pet do 150.000 dinara kazne i polovinu iznosa utajenog poreza. Utaja iznad 500.000 dinara povlači i krivičnu odgovornost uz mogućnost zatvorske kazne.

Krivična odgovornost

Nataša Ristić upozorava da je poreski obveznik dužan da 30 dana nakon ostvarivanja prihoda iz inostranstva podnese poresku prijavu i plati svoje obaveze.

Prema podacima Narodne banke, ukupan prihod od izvoza usluga naše privrede u proteklih sedam godina je gotovo udvostručen.

Priliv od izvoza usluga fizičkih lica povećan je sa devedeset dva miliona evra u 2012. na 167.600.000 evra u 2019. godini, što je povećanje od 82 odsto, navodi se u saopštenju Narodne banke.

Osnovica za oporezivanje je bruto prihod, koji se zavisno od delatnosti umanjuje od 20 do 50 odsto. Na takvu osnovicu obračunavaju se porez od 20 procenata i socijalni doprinosi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare