Deonica auto-puta Miloš Veliki od Pakovraća do Požege biće završena do 1. juna 2025. godine. Bar tako glasi najnovije obećanje resornog ministra Gorana Vesića. Još proletos njegov rok je bio kraj ove godine. Pre toga kraj 2023, a i kraj 2021. godine. Na prvi pogled, nemoguće je pobrojati sve rokove koje je aktuelna vlast iznosila za završetak ove deonice auto-puta, dugačke 30,9 kilometara. Svaki kilometar koštaće nas gotovo 14,5 miliona evra – najmanje – ukoliko se za ovaj projekat, po sada već ustaljenom maniru, vrednost ne poveća.

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najavio je da će deonica auto-puta Miloš Veliki Pakovraće-Požega biti završena do 1. juna 2025. godine.

Goran Vesić Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

“Lepa vest je da ćemo, verovali ili ne, 15. oktobra završiti iskopavanje desne cevi u tunelu Munjino brdo, na poslednjoj deonici auto-puta između Pakovraća i Požege, a 23. novembra na levoj cevi, čime će kompletno i poslednji tunel Munjino brdo biti prokopan. Posle kreće opremanje. Treba nam oko šest meseci za opremanje i mi ćemo završiti do 1. juna, do početka sezone pustićemo u saobraćaj kompletan auto-put Miloš Veliki do Požege”, rekao je Vesić.

Ovo, međutim, nije prvi put da građani slušaju o tome kada će biti gotovi ovi radovi. Datumi su se često menjali, a prvi rok odavno je probijen. Trebalo je, naime, da radovi butu gotovi do kraja 2021. godine.

Rokovi pomerani iz godine u godinu

Sve je počelo u maju 2019. godine, kada su startovali radovi na ovoj deonici. Ovom događaju prisustvovao je, naravno, i predsednik Aleksandar Vučić, a tom prilikom dat je rok do kraja 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogi se sećaju izjave Aleksandra Vučića iz tog perioda da je “rekao roditeljima da ga ne čekaju na Svetog Nikolu”, jer će tog jutra otvoriti deonicu auto-put od Čačka do Požege.

To obećanje nije ispunjeno. Kroz nekoliko meseci, Vučić je skraćivao deonicu, pa je na kraju ispalo da će radovi zaista biti gotovi do kraja godine, ali tek na deonici Preljina-Pakovraće, što je tek trećina deonice do Požege.

Govorio je Vučić i da će Novu godinu dočekati na gradilištu, ali je ta deonica ipak puštena u saobraćaj krajem januara 2022. godine. Tadašnji resorni ministar Tomislav Momirović obećao je tom prilikom da će put do Požege biti gotov do kraja te godine. Naveo je  da to nisu samo “puka obećanja”, kao što su radili njihovi politički prethodnici.

Međutim, ipak nije odmakao dalje od svojih prethodnika i „pukih obećanja“. Kraj 2022. godine je stigao, a čitave deonce i dalje nije bilo. Momirovićev naslednik i aktuelni ministar Vesić dao je novi rok – kraj 2023.

Goran Vesić Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

To je bio treći put da se pomera rok deonice dugačke 30,9 kilometara.

Ipak, i u ovu godinu ušli smo bez obećane deonice puta, tako da je Vesić najavio završetak radova i puštanje u saobraćaj za kraj 2024. godine, što je opet pomereno.

Miloš Veliki Pakovraće-Požega

Nisu obećavali samo Vučić, Vesić I Momirović, već i Zorana Mihajlović koja više nije deo vladajuće garniture. Ona je još 2017, kada je bila minnistarka građevinarstva, najavlila da će radovi na deonici Preljina-Požega početi “najkasnije do maja 2018. godine”.

S obzirom na to da je najavila da će radovi trajati dve godine, trebalo je, prema njenom planu, da radovi budu gotovi još 2020. godine.

A koliko nas to košta?

Još 2019. godine, objavljeno je da će nas ova deonica koštati 450 miliona evra. Kada se u obzir uzme da je deonica duga 30,9 kilometara, ispada da nas svaki kilometar košta približno 14,5 miliona.

Foto: Shutterstock

A kako je manir ove vlasti da konstantno uvećava vrednost radova, šanse da je I danas, pet godina nakon prve procene, vrednost ostala ista, gotovo da ne postoje. Zato smo od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokušali da saznamo koliko će nas deonica Pakovraće-Požega na kraju koštati.

Odgovore nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

BONUS VIDEO Radovi na kružnom toku kod Brankovog mosta izazvali saobraćajni kolaps u gradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare