Foto:EPA-EFE/Toms Kalnins

U petak u ponoć, 5. na 6. jun, ističe rok za prijavu građana za pomoć države od 100 evra. Na taj iznos imaju pravo svi građani koji su na dan 24. aprila bili punoletni, sa aktivnim prebivalištem u Srbiji i ličnom kartom važećom najkasnije na dan 5. jun. Oni čija je lična karta u izradi - ostaju bez 100 evra.

Lična karta bila je veliki „kamen spoticanja“ za mnoge građane koji su pokušali da se prijave za ovu državnu pomoć, o čemu je portal Nova.rs u više navrata pisao. Čini se da ni najnovija najava – da će novac moći da dobiju oni koji podnesu zahtev za izradu lične karte do 5. juna – neće važiti za sve. Razlog je jednostavan – da bi se prijavili, građani moraju da upišu (portal Uprave za trezor), odnosno ukucaju (putem tastature telefona pozivom kontakt centra 0800-101-100) broj svoje lične karte.

Dva propisa regulišu isplatu ovog novca – Uredba i prateći pravilnik. Prvobitno je bilo predviđeno da pravo na 100 evra imaju građani koji su imali ličnu kartu na dan kad je Uredba stupila na snagu, a to je 24. april. Potom je donet Pravilnik, koji definiše detalje prijave i isplate novca.

Pravilnik je prvi put menjan kako bi se preciziralo na koji način će novac da bude isplaćen zatvorenicima koji su trenutno na odsluženju kazne. Nakon toga je izmenjen 29. maja, kada je dozvoljeno da se za sto evra prijave oni sa datumom izdavanja lične karte zaključno sa 5. junom.

To, međutim, ne znači da oni koji su tek podneli zahtev za izdavanje lične karte imaju pravo na isplatu ovog novca. Jer, kako objašnjavaju advokati sa kojima su novinari Nova.rs razgovarali – za samu prijavu za ovaj novac neophodno je uneti broj lične karte.

Građani koji su zahtev predali proteklih dana, ili tek nameravaju to da učine rukovođeni najavama da će ipak imati pravo na ovaj novac, po svemu sudeći – ostaće bez njega. Jer, MUP ima rok od 15 dana da novi dokument izradi i uruči ga građaninu.

Na dan kada je menjan pravilnik, 29. maja, predsednik Srbije bavio se ovom temom, najavivši da će pravo na ovu pomoć imati građani koji podnesu zahtev za izdavanje lične karte do 5. juna.

„Svi kojima je istekla lična karta imaju pravo na 100 evra pomoći, ali moraju da podnesu zahtev za izdavanje novog dokumenta do 5. juna. Svima koji nisu mogli da izvade dokumenta tokom krize, mi prihvatamo ta dokumenta po zakonu. Ali sam tražio način i za oko 30.000 ljudi. Ukoliko do 5. juna budu podneli zahtev za izdavanje dokumenta, videćemo da i oni dobiju tih 100 evra. To će naravno biti za 15, 20, 30 dana zakašnjenja. Samo neka izvade tu ličnu, a ta lična neodgovornost i nije nešto čime bi mogli da se hvale“, rekao je tada Aleksandar Vučić.

Kako se prijaviti

Prijava građana za 100 evra moguća je na dva načina – na internet stranici Uprave za trezor i putem kontakt centra, na broj telefona 0800-101-100.

Građani koji se opredele za onlajn prijavu, nakon unosa JMBG i broja važeće lične karte, u padajućem meniju biraju naziv banke u kojoj žele da podignu novac, bez obzira da li tu imaju otvoren račun ili ne.

Nakon toga,  sistem prikaže unete podatke, i omogućava da se još jednom proveri tačnost podataka. Kada se i taj korak potvrdi – prijava je primljena. Naknadno je moguće proveriti i da li su podaci uneti u sistem.

Penzioneri i primaoci novčane socijalne pomoći novac su dobili automatski. Penzionerima koji nisu morali da se prijavljuju smatrani su i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti. Novac ovim građanima je već uplaćen.  Ostali su morali da se prijave.

Do sada se za 100 evra prijavilo više od 5,5 miliona građana.

Za isplatu pomoći od sto evra punoletnim građanima Srbije u budžetu je namenjeno 60 milijardi dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare