Foto: Shutterstock

Našoj redakciji obratio se čitalac koji se pita da li će dobiti sto evra, pošto je od aplikacije Trezora dobio poruku da mu je prijava odbijena zbog "neispravno unetih podataka", ali i da je fizičko lice "sa navedenim podacima" registrovano u sistemu za jednokratnu pomoć.

„Izvadio sam novu ličnu kartu pre proglašenja vanrednog stanja, ali nisam mogao odmah da je podignem zato što SUP nije radio. Кada se vanredno stanje okončalo, podigao sam ličnu kartu i pokušao da se prijavim za sto evra“, napisao nam je čitalac sa prebivalištem u Vršcu, koga portal Trezora drži u začaranom krugu.

„Prvo sam dobio poruku da je prijava odbijena usled neispravnosti unetih podataka“, kaže i šalje nam sliku poruke u kojoj ga aplikacija poziva da ponovi prijavu, ali sa ispravnim podacima.

Foto: Privatna arhiva

 

Kada je pokušao ponovo da se prijavi, dobio je poruku da je fizičko lice sa takvim podacima već registrovano u sistemu za jednokratnu pomoć.

Foto: Privatna arhiva

 

„Iako je moja lična karta važeća, a glavni uslov za dobijanje ove pomoći, kako kaže naša premijerka Ana Brnabić, je upravo to, postavio bih pitanje zašto ne mogu da dobijem ovu pomoć?“, pita naš čitalac.

Premijerka jeste izjavila da svi građani moraju da imaju važeću ličnu kartu, bez koje neće moći da se prijave i dobiju sto evra državne pomoći, ali u tom trenutku nije mogla da konkretno odgovori na pitanje da li će građani kojima je istekla lična karta pre uvođenja vanrednog stanja imati pravo na tu pomoć.

Ono što je od ranije poznato je da je svojevrsni presek stanja, kada je reč o pravu na prijavu za sto evra, napravljen na dan 24. aprila, kada je stupila na snagu Uredba koja reguliše dodelu te pomoći.

U njoj eksplicitno piše da „svi građani Srbije koji su na dan 24. aprila 2020. imali punih 18 godina i aktivno prebivalište u zemlji, sa važećom ličnom kartom, a da nisu penzioneri Fonda PIO i korisnici novčane socijalne pomoći“ mogu da se prijave za isplatu sto evra.

 

Foto: Privatna arhiva

 

Sa druge strane, onima kojima je lična karta istekla između 15. marta i 6. maja, odnosno tokom vanrednog stanja, njeno trajanje je automatski produženo i ti građani ne bi trebalo da imaju problema sa prijavom.

Naš sagovornik, međutim, u isto vreme ispunjava dva kriterijuma: njemu lična karta jeste istekla pre 15. marta, što bi teoretski moglo da ga eliminiše iz sistema prijave za sto evra, ali je očigledno da je na vreme izvadio novi dokument, pošto je kao datum od koga važi naveden 16. mart 2020. godine.

Pitanje o tome da li će moći da iskoristi mogućnost da se prijavi za sto evra uputili smo Ministarstvu finansija.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram