Radnik Simpa: Radim za 104 dinara na sat, ni minimalac nemam

Biznis 24. maj. 202014:22 > 14:2835 komentara
Podeli:
Foto:Google maps

Minimalna cena rada po času u Srbiji je 172,54 dinara. Nas plaćaju 103,97 dinara. Ovim rečima redakciji Nova.rs obratio se radnik "Simpa" iz Vranja navodeći da kompanija u kojoj radi krši zakone na štetu radnika. U odgovoru kompanije, koji su potpisali predsednici devet sindikata, navodi se da minimalna zarada nije garantovano primanje zaposlenog, već da se mora zaraditi.

Tako, prema kriterijumima za ostvarivanje prava na isplatu minimalne zarade, kako se ističe u odgovoru „Simpa“, zarada zaposlenih može biti viša od minimalne, ali i srazmerno niža u odnosu na minimalnu.

„Zaposlen sam u firmi Simpo. Radim kao fizički radnik u razvozu nameštaja“, navodi radnik „Simpa“, koji želi da ostane anoniman.

On ističe da se sat rada u njegovoj firmi računa po ceni od 103,97 dinara.

„Na to dodaju stimulacije od 36 odsto ili 40 odsto, a kada to zaslužimo i dodatnih 10 procenata. Tek sa svim tim stimulacijama mi dolazimo do brojke koja mesečno iznosi približno zvaničnom mesečnom minimalcu“, navodi naš izvor.

Za primer navodi januarsku zaradu.

„U januaru sam primio dva dela od po 14.400 dinara. Minimalna neto zarada za januar mesec je 31.747,36 dinara“,  navodi izvor Nova.rs.

Foto: Privatna arhiva

 

Nova.rs je komentar povodom navoda radnika o visini cene radnog sata zatražila i od kompanije „Simpo“.

„U pogledu zahteva koji se tiču visine zarade, pojašnjavamo da je ugovorom o radu utvrđeno da zaposleni ima pravo na minimalnu zaradu u skladu sa odredbom čl. 111. Zakona o radu, za standardni učinak i puno radno vreme, što dalje znači da minimalna zarada već sadrži određeni obim potrebnog rada, odnosno da minimalna zarada nije garantovano primanje zaposlenog, već se mora zaraditi“, navodi se u pismenom odgovoru kompanij, koje su potpisali predsednici devet sindikata  preduzeća koja posluju u okviru „Simpa“.

Kako se ukazuje, da bi ostvario pravo na minimalnu zaradu, zaposleni najpre mora da ima pun fond časova rada.

Foto: Printscreen

„Zaposleni koji u toku meseca započne ili okonča bolovanje, bude na plaćenom ili neplaćenom odsustvu, pa ima samo deo časova u toku meseca na radu, za te časove efektivnog rada ostvaruje zaradu prema vrednosti posla koji obavlja i ostvarenim rezultatima. Pored punog radnog vremena, drugi element za ostvarivanje prava na minimalnu zaradu je ostvareni radni učinak, kao izraz efekta rada zaposlenog na radnom mestu u odnosu na postavljene norme ili planove, te kvaliteta i obima obavljenog posla, rezultata rada i odnosa zaposlenog prema radnim obavezama“, ističe se u odgovoru našoj redakciji.

Dakle, kako navode – postojanje samog radnog odnosa, bez dolaska na posao i ostvarivanje odgovarajućih rezultata rada nije dovoljno da se ostvari pravo na isplatu minimalne zarade.

Kako se računa koeficijent

„Shodno napred navedenim. Cena rada po satu, koju zaposleni navode u svom dopisu upućenom vama, je koeficijent koji se dobija na osnovu napred navedenih kriterijuma, odnosno ostvarenja norme i broj sati po kriterijumima za ostvarivanje prava na isplatu minimalne zarade, zarada zaposlenih u privrednom društvu Simpo ad Vranje, može biti viša od minimalne, ali i srazmerno niža u odnosu na minimalnu„, navodi se u odgovoru.

Glavni i odgovorni urednik portala Infovranjske.rs Saša Stojković, koji godinama prati rad „Simpa“ na pitanje Nova.rs na šta se radnici „Simpa“ najviše žale, potvrđuje da imaju niske zarade. Ali, navodi da sa obračunom plata nije upoznat.

„Oni imaju neredovna primanja, mala primanja, a rade kao da su zaposleni u Nemačkoj. Rade neprekidno. Kada je bio miting Vučića povodom otvaranja mosta u Vladičinom Hanu, pokupili su celu drugu smenu, potrpali ih u autobuse i odveli tamo da podrže predsednika. Međutim, pošto je predsednik Vučić rano završio, oko sedam uveče, oni su vratili  ljude da rade 42 minuta, da popune smenu, nisu ih pustili kući. Eto, tako se odnose prema tim ljudima tamo. I ti ljudi se protiv toga neće buniti. A opet – bez tog posla ne bi imali od čega da žive“, navodi Stojković.

U skladu sa tim, kako ističu, radnici u proizvodnji, koji imaju puno radno vreme i potpuno izvršenje normativa, primaju oko 45.000 dinara.

„Inače je prosečna zarada u prvom kvartalu ove, u odnosu na prošlu godinu, povećana za 11,1 odsto. Ukoliko se privredna situacija, nakon okončanja epidemije koronavirusa, normalizuje u kraćem vremenskom periodu, izvršni i nadzorni odbor Simpa su prihvatili naš zahtev da se zarade do kraja godine povećaju još pet do deset procenata“, navode predsednici sindikata „Simpa“.

Oni navode da smatraju da „Simpo ad Vranje“ u svemu postupa u skladu sa zakonom i da zaradu zaposlenima obračunava i isplaćuje u skladu sa napred navedenim zakonskim kriterijumima.

„Neprihvatljivo je, a i intencija je zakona, da se ne može izjednačiti zarada zaposlenom koji je ostvario pun učinak i imao puno radno vreme sa zaposlenima koji ove kriterijume ne ispunjavaju“, navodi se u odgovoru.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar