Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dok Nova.rs ukazuje na problem znatnog umanjenja plate koje će imati zdravi zaposleni u izolaciji zbog koronavirusa, pojedini poslodavci svoje radnike šalju na prinudne odmore, direktno kršeći Zakon o radu.

Na konkretno pitanje koje je Nova.rs postavila nadležnima – na koji način zdravi zaposleni u izolaciji mogu da primaju 100 odsto, umesto 65 odsto plate prilikom izostanka sa posla – još nema odgovora.

Ministarstvo rada uputilo nas je na Ministarstvo zdravlja koje, do momenta pisanja ovog teksta nije odgovorilo na pitanja Nova.rs. U međuvremenu, pojedini poslodavci, tražeći “rupu u zakonu” svoje zaposlene zbog straha od koronavirusa šalju na – prinudne odmore! To znači još nižu zaradu – svega 60 odsto plate.

“Poslodavci ne mogu da šalju zaposlene na prinudne odmore zbog sumnje na koronavirus posle povratka sa zimovanja iz Italije. Ovakav prekid rada ne može da se primeni na ovu situaciju”, kategoričan je dr Mario Reljanović sa Instituta za uporedno pravo.

Pojedine firme već su počele svoje zaposlene da šalju da rade od kuće. Uglavnom je reč o IT firmama i onima za čije poslovanje je zaposlenima dovoljan – laptop. Oni neće biti u problemu sa zaradom ni kod eventualne izolacije zbog sumnje na koronavirus, jer praktično neće prekidati proces rada.

Problem sa isplatom plate za vreme provedeno u izolaciji imaće oni koji rade za fabričkim trakama, u trgovinskim kućama, bankarskim šalterima… Za čije poslovanje je neophodan kontakt sa drugim ljudima.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije ASNS potvrdila je za Nova.rs da su od nadležnih tražili konkretne odgovore.

“Sindikat je uputio inicijativu za utvrđivanje prava na naknadu zarade u visini od 100 odsto zaposlenima koji su privremeno sprečeni da rade, zbog  mera za sprečavanje širenja i suzbijanje korona virusa”, istakla je ona za Nova.rs.

Kako je potvrdila, sindikat je predlog uputio Ministarstvu rada i Vladi Srbije. U dopisu su se pozvali na odredbu Zakona o radu koja omogućava isplatu cele plate u slučaju da je do prekida rada došlo zbog naredbe nadležnog državnog organa ili poslodavca, a zbog nemogućnosti da se obezbedi rad bez ugrožavanja zdravlja zaposlenih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram