Stadler rail
Štedler voz Foto:MARIJAN MURAT / AFP / Profimedia

Prvi brzi voz, od ukupno tri, koje je Srbija kupila od švajcarske kompanije "Štadler" stigao je u Srbiju, potvrdio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Drugi i treći voz, koji će se koristiti na brzoj pruzi od Beograda do Budimpešte, trebalo bi Srbiji da budu isporučeni do kraja godine.

Ugovor o nabavci tri putnička elektromotorna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisan je 8. aprila u Beogradu.

Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu na tender bio je renomirani švajcarski proizvođač „Štadler“, sa ponuđenom cenom od 62,2 miliona evra (62.197.200 evra sa PDV-om).

U pitanju su tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora, koje nose oznaku „JIS S 200“.

Voz ima 316 sedišta, internet, mini bar…

U novom vozu ima ukupno 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. Takođe, dostupan je internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta i mini bar.

Kako je ranije najavljeno, prva deonica brze pruge Beograd – Budimpešte, od Beogada do Novog Sada trebalo bi da bude puštena u saobraćaj do marta naredne godine, a putovanje između dva grada trajaće pola sata.

Stadler rail
Štedler voz Foto:EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Karta će, prema ranijim najavama, koštati najverovatnije oko 1.000 dinara.

„Dva puta dnevno će građani moći da putuju direktno od Beograda do Novog Sada i stignu za 30 minuta i to će koštati oko 1.000 dinara, bez mnogo stajanja. Neki vozovi će se zaustavljati na više stanica i vožnja će biti jeftinija, a trajaće oko 48 do 52 minuta“, rekao je ranije ministar Tomislav Momirović.

Bonus video – Brze pruge

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare