Tomislav Momirović Foto:MGSI/Đorđe Krstić

Približavamo se samom kraju brze pruge Beograd - Novi Sad kao prvog dela budućeg koridora od Beograda do Budimpešte, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović tokom posete radova u železničkoj stanici Zemun, na deonici brze pruge Beograd Centar – Stara Pazova.

Momirović je dodao da će radovi biti završeni u predviđenom vremenskom periodu, posle čega slede statička i dinamička ispitivanja koloseka i probne vožnje, tako da bi do februara naredne godine saobraćaj bio u potpunosti normalno realizovan.

Momirović je obilasku radova sa rukovodiocem projekta stručnog nadzora Jankom Kovljenićem razgovarao o trenutnom stanju u izgradnji ove deonice, koja je maksimalno ubrzana kako bi se završila u datom roku.

,,Mehanizacija je ključna, ušli smo u elektro radove i sigurnosne radove, imali smo priliku da vidimo kako se završavaju građevinski radovi ovde i stanica napreduje dobro kao i svih šest stanica na ovoj trasi od Beograda do Novog Sada“, rekao je Momirović.

Kovljanić je napomenuo da je u poslednjim mesecima izvršeno značajno ubrzanje radova koji dobro napreduju, uz određene probleme koji se uspešno prevazilaze.

,,Saobraćaj se odvija po levom koloseku od aprila meseca ove godine, sada se planira da se pusti deo desnog koloseka koji se zavšava. Pošto je pruga podeljena u dva segmenta, jedan deo od Beograda do Batajnice je dvokolosečni i on je prvi segment ove pruge koji je za manje brzine, a od stanice Batajnice do Stare Pazove postoji četiri koloseka, od kojih su dva koloseka za pruge velike brzine prema Novom Sadu za 200 km/sat“, objasnio je on.

Na ovom delu od Beograd Centra do Batajnice radovi su 95 odsto završeni i očekujemo vrlo brzo završne radove na puštanju i desnog koloseka u saobraćaj. Stanične zgrade su u funkciji rada i one su oko 70 odsto završene, a na ovom celom potezu imamo i četiri velika nadvožnjaka na kojima se radi intezivno i nema planiranih zastoja u realizacij, izjavio je je Kovljenić, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram