Radnici FRA protestovali ispred Gradske uprave Foto:NENAD NEŠOVIĆ

Oko pedesetak radnika Fabrike reznog alata protestovali su jutros ispred zgrade Gradske uprave u Čačku, jer se i nakon mnogo obećanja koja su dobili da će im biti isplaćene otpremnine, zarade i uplaćeni doprinosi za PIO, još uvek ništa nije dogodilo.

„Mi smo na ivici živaca. Slušamo svakodnevno priče biće ovo, biće ono i ništa“, rekao nam je jedan od zaposlenih u tom preduzeću. On kaže da je ostvario pravobna penziju i da treba da mu se, pored zarada, poveže radni staž.

„Verujte ne znam šta mogu da očekujem. Decenijama sam radio u FRA, to je državna firma, a država mi ovako vraća“ , istakao je očajni čovek. Očekuje da predstavnici grada ubrzaju postupak isplata, ali i rešenje za 62 radnika koja su uposlena u tom preduzeću 2014. godine kada je FRA bila u postupku restrukturiranja za šta saglasnost nije dobijena od resornog munistarstva. Kako saznajemo iz gradske uprave, delegaciju radnika FRA je primio gradonačelnik Čačka Milun Todorović. Inače, kako je ranije za naš portal izjavio predsednik Industrijskog sindikata Dušan Đelić tokom ove sedmice bi trebala da počne isplata otpremnina, a fabrika će nakon toga otići u stečaj zbog enormnih dugovanja. „Ukupna dugovanja trenutno iznose 21 milion evra, račun je u blokadi 11 godina, a poslovalo se preko posrednika“ , naveo je on .Đelić.

Radnici FRA protestovali ispred Gradske uprave Foto:NENAD NEŠOVIĆ

On je takođe, ukazao na brojne nepravilnosti sa fiktivnim fakturama, lopovluk iz magacinskog prostora koji nije nasilno obijen, zbog čega je on podneo krivičnu prijavu protiv NN počinioca. Inače FRA je osnovana 1953. godine, do 1960. je proizvodila nareznice i ureznice, a tada je, zahvaljujući sopstvenim sredstvima počela sa proizvodnjom drugih alata od visokokvalitetnog čelika. Imala je čak, u tom periodu, i do 4200 zaposlenih, međutim sankcije, nebriga menadžmenta, kao i Nato bombardovanje su učinili svoje. Sada je pred stečajem i ima 462 radnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar