Foto: Arhiva

Istoričar iz Čačka Goran Davidović objavio je na svom Fejsbuk nalogu da čačanska vlast planira da ruši sve ono što je ostalo od starog dela grada pored Morave.

Prema njegovim rečima, biće srušena kuća gde se izdaju pasoši, lične karte i vozačke dozvole što predstavlja arhitektonsko nasleđe, odnosno Ženska zanatska škola.

„Uveravali su nas da toga neće biti. Obećavali javnu raspravu kao i detaljan Urbanistički plan, a sada je usledilo zaduživanje za salu Ekonomske škole i halu za kontaktne sportove“, naveo je Davidović.

 

On je istakao da se sve to, kako je objasnio, ne uklapa u ambijentalnu celinu uz Galeriju, staru Sokolanu i Načelstvo. Istoričar je zapitao i šta je sledeće.

„Da li su to Konaci, ne daj Bože crkva, Galerija, a Čačani ćute što je vid odobravanja. Šta se desilo pa smo postali toliko inertni, bezvoljni, kukavički nastrojeni, bez imalo svesti, jer ovo nije samo političko pitanje“, zaključio je Davidović svoje izlaganje.

Foto:Goran i Danijela Davidović

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ Mirko Poledica je povodom Davidovićeve objave na svom Tviter nalogu napisao da je siguran da će, ukoliko čačanska vlast bude imala interes, izmestiti i crkvu koja se nalazi u centru Čačka.

„Kada su  mogli da sruše najstariji bioskop u gradu, zašto se ne bi desilo isto  i sa našom svetinjom“, konstatovao je Poledica.

Inače, prema nacrtu Odluke o zaduživanju, u koji je Nova.rs imala uvid,  grad Čačak planira da se zaduži kod poslovnih banaka za iznos od 125 miliona dinara.

Ukoliko odbornici lokalnog parlamenta budu dali zeleno svetlo 15 miliona je planirano za dogradnju objekta savremene laboratorije pri čačanskom Zavodu za javno zdravlje.

U ovom dokumentu se, takođe, navodi da će za izgradnju fiskulturne sale za Ekonomsku školu i kontaktne sportove biti opredeljeno 40 miliona, kao i  70 izgradnju vrtića u selu Zablaće koje se nalazi nedaleko od Čačka.

Grad Čačak: Postoje ideje, ali se još razmatraju

Povodom ovih navoda pozvali smo zamenika gradonačelnika Čačka, Vladana Milića koji kaže da postoje neke ideje, ali je još uvek sve u razmatranju.

„Tačno je da ćemo se kreditno zadužiti, ali odluke o rušenju bilo kog objekta u jezgru grada nisu donete. Pravimo multifunkcionalu salu iza Sokolane u Ulici Kralja Petra za Ekonomsku školu, a na spratu tog objekta će biti hala za borilačke sportove. Takođe, završen je projekat za vrtić u Zablaću koji će moći da primi 120 mališana. Sada  treba da se raspiše tender za izvođače radova i očekujemo da ćemo ga otvoriti krajem tekuće godine“, rekao je on za Nova.rs.

Milić je istakao da je prethodno urađena anketa i da u tom selu oko 70 mališana čeka da krene u tu ustanovu.

Time bi se, kako je rekao, rasteretili vrtići u Slatini i Atenici i to je, naglasio je, plansko rešavanje problema dece roditelja koji su zaposleni.

„Projekat je vredan oko 140 miliona, tako da grad obezbeđuje kreditom 70 miliona, a isto toliko fondacija „Novak Đoković“, sa kojom smo postigli dogovor“, zaključio je Milić u izjavi za Nova.rs.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare