Dušan Nikezić Foto:FoNet/Milica Vučković

Prosečno domaćinstvo bi dobilo dodatnih 21.000 dinara, kada bi Srbija, poput Grčke, uvela porez na ekstraprofit naftnih kompanija i šest meseci plaćala 10 odsto računa za hranu za 85 odsto porodica, procenio je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

„Za primenu ove mere, koja bi značajno olakšala život većini srpskih porodica, potrebno je 350 miliona evra, što je manje od polovine ekstraprofita koji će NIS zaraditi samo u 2022. godini“, naveo je Nikezić u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

On smatra da je vlastima u Srbiji, iako su skoro sve evropske zemlje i Rusija oporezovale ekstra profit, „interes ‘investitora’ očigledno važniji od standarda građana, pa ne treba da čudi što je Srbija među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi“.

„Interes građana mora biti prioritet i zato će SSP nastaviti da zahteva uvođenje poreza na ekstraprofit za NIS, Ziđin i sve druge koji su tokom krize enormno zaradili, kako bi se taj novac vratio građanima, kojima je primanja obezvredila inflacija“, istakao je Nikezić.

BONUS VIDEO Da li će kompanije iz sektora rudarstva i energetike plaćati ekstra porez

Komentari

Svi komentari (0)