Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC, Vesna Lalić/Nova.rs

Šefica poslaničke grupe Ujedinjenih Marinika Tepić, danas je ponovo pozvala Vladu Srbije da uvede porez na ekstraprofit za kompanije koje su profitirale u vreme energetske i ekonomske krize. Sa druge strane, ministar finansija Siniša Mali odgovorio je da se "budžet puni odgovornom politikom".

Marinika Tepić je u svom izlaganju istakla da je povećanje minimalca na 40.000 i „dalje daleko“ od minimalne potrošačke korpe u Srbiji.

Ona je na sednici Skupštine Srbije tokom rasprave o budžetu za narednu godinu još jednom zatražila da se uvede porez na esktraprofit kompanijama kao što su Naftna industrija Srbije (NIS) i Ziđin.

„Mi ne razumemo zašto uporno odbijate da uvedete porez na ekstra zaradu kompanijama kao što su NIS i Ziđin, dva eklatantna primera kako je neko enormno ekstra zaradio u nevolji preko leđa i džepa naših građana, ne zato što su dobrim poslovnim menadžmentom sami postigli te uspehe, već zato što su ovde naplaćivali najskuplje gorivo u regionu i to uz vašu saglasnost“, rekla je Tepić.

Ona se osvrnula i na argument koji je juče iznela premijerka Srbije Ana Brnabić, da bi taj porez bio koban po investicioni ambijent.

Tepić je upitala koja je će to kompanija otići iz Srbije, ako se uvede ovaj porez.

„Ko će da ode iz Srbije ako se uvede ovaj porez? Ziđin sa profitom od pola milijarde evra? Pričate o privatizaciji, to nije tema, već je tema to što vi anestezirate i odbijate da obavežete kompanije da ono što su zaradile i ekstra profitirale preko naših građana, bar polovinu toga vrate u budžet, a ne da odnesu u Rusiju“, rekla je Tepić, pa nastavila:

„U čijem interesu radite? Za ruske kompanije ili srpske građane“, upitala je potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Ministar finansija Siniša Mali u svom odgovoru osvrnuo se na privatizaciju Naftne industrije Srbije.

„Kako nekoga nije sramota da govori o porezu na ekstraprofit za NIS, a taj isti je prodao NIS? A što ste prodali NIS za 400 miliona evra? Govorite o profitu Ziđina od 500 miliona, a vi prodali prirodno bogatstvo za 400 miliona evra“, rekao je Mali.

„Ja vas ne razumem… Šta hoćete? Da prodajete prirodna bogatstva, kao što ste prodavali? Hoćete da oporezujete one koji naprave profit, a šta radite sa onima koji naprave gubitak? Recimo, sledeća godina je loša i naprave gubitak, da li onda treba da vraćamo tim kompanijama ono što su izgubile te godine? Da li ste vi za plansku ekonomiju i vraćanje u 60-te ili ste za tržišnu ekonomiju“, upitao je Mali.

On je još naveo da se budžet „ne puni kada neko naplaćuje ekstra porez kada nekom padne na pamet“.

„Budžet se puni odgovornom politikom, privlačenjem investicija, plaćanjem poreza i doprinosa, uvođenjem reda u fiskalni sistem…“, izjavio je Mali.

Opširnije o dešavanjima na današnjoj sednici čitajte u našem blogu.

***

BONUS VIDEO – Da li će kompanije iz sektora rudarstva i energetike plaćati ekstra porez

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare