Dušan Nikezić Foto:FoNet/Milica Vučković

Uoči sednice o novom budžetu Republike Srbije za 2023. godinu koja se očekuje naredne nedelje, SSP traži da se i ova mera hitno usvoji, s obzirom da je uvidom u novi budžet jasno da inflacija i dalje divlja, da je energetska kriza zbog nestručnog upravljanja sve gora, a da je i državna kasa prazna, zbog čega vlast opet vodi Srbiju u prekomerno zaduživanje.

Potpredsednik SSP Dušan Nikezić i generalni sekretar SSP Peđa Mitrović, koji su pripremili ovaj zakon, navode da bi sa ovakvom merom budžet Srbije u 2023. godini prihodovao preko milijardu evra, te da bi ova budžetska injekcija bila veoma značajna za stabilnost javnih finansija.

#related-news_1

Predloženim porezom na ekstraprofit bile bi obuhvaćene sve kompanije iz sektora eksploatacije sirove nafte i prirodnog gasa, proizvodnje naftnih derivata, maloprodaje i veleprodaje čvstim, tečnim i gasovitim gorivima, kao i iz sektora eksploatacije ruda metala. Kriterijum za oporezivanje je da su u 2022. godini ostvarile dobit veću od 100.000.000 dinara i da je ta dobit za 25 odsto veća u odnosu na prosečnu dobit u prethodnih pet godina.

„Zašto se država odriče milijardu evra u korist ruskog NIS-a i kineske kompanije Zijin koje te pare uzimaju od Srbije i njenih građana? Da bi se taj novac vratio u budžet i džepove građana, Stranka slobode i pravde predala je u skupstinsku proceduru zakon o dodatnom porezu na ekstraprofit ovakvih kompanija, koje su u uslovima krize nezasluženo ostvarile enormnu dobit“, navodi se u saopštenju SSP i dodaje:

„Ovakav porez na ekstraprofit su uvele gotovo sve zemlje Evropske unije ili su u finalnim fazama njegovog uvođenja, pa čak i Francuska, Nemačka i Austrija, koje su pre izvesnog vremena bile izričite da neće uvoditi slične namete“, zaključuje se.

Bonus video: Popović: Šapić ne ispušta iz usta SSP jer je najveća opoziciona stranka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar