Foto: dobos.rs / screenshot

Predratna vila u Pregrevici, elitnom naselju u Zemunu, oglašena je na prodaju, na sajtu Doboš, po početnoj ceni od oko 265.000 evra, što je skoro trostruko niža cena od tržišne. Ali i pored inicjalne licitacije u junu ona još uvek nije prodata.

Naime, prva prodaja putem elektronskog javnog nadmetanja organizovana je još 07. juna ove godine po početnoj ceni od oko 31,2 miliona dinara (tj. oko 265.000 evra). Ako uzmemo u obzir da cena kvadrata luksuznih nekretnina na Pregrevici može dostići cenu i do 3.500 evra, a da se ona na dobošu našla po ceni od oko 1.300 evra po kvadratu, ova impozantna vila je ponuđena letos po tri puta nižoj ceni od tržišne.

PROČITAJTE JOŠ

Tom prilikom je istaknuto da je početna cena jednaka procenjenoj vrednosti objekta, i da se ona prodaje samo 205 kvadrata ovog objekta. Ukupna površina vile je 261,49 kvadrata. Za učestvovanje u licitaciji bilo je potrebno uplatiti 1 odsto početne cene nekretnine. Izgleda da svog kupca ova vila ipak nije pronašla.

Kako nekretnine završe na dobošu?

Kako objašnjavaju stručnjaci sa tržišta nekretina za „Blic Biznis„, javna prodaja nekretnina, tj. prodaja na dobošu, je poslednje sredstvo kojem banke pribegavaju usled situacije da klijent ne plaća obaveze prema banci ili drugim potražiocima. U ovim situacijama kažu oni, aktivira se hipoteka prvog reda kao garancija za isplatu.

„Banci je zadnja opcija puštanje hipoteke. Ona pre svega toga proba da se dogovori sa dužnikom, da mu da neki reprogram, da mu da druge uslove, rate i slično, tako da jako malo ima takvih nekretnina. One su uglavnom na lokacijama koje su neatraktivne, u seoskim sredinama ili manjim gradovima. U Beogradu od početka 2023. godine nije zabeležena nijedna takva javna prodaja“, kaže sagovornik upućen u dešavanja na tržištu.

BONUS VIDEO Zašto Zemun ne izgleda onako kako zaslužuje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare