Društvo za očuvanje Neimara saopštilo je da je u Ulici Janka Veselinovića 10 srušena predratna vila "vrednovana od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao objekat od vrednosti".

Kako su naveli, vila, koja je ostala netaknuta posle tri bombardovanja (1941, 1944. i 1999), srušena je bagerom baš na godišnjicu bombardovanja. Dodaje se da je opština Vračar izdala dozvolu za rušenje tog objekta, uprkos, kako kažu, urbanističkoj zaštiti koja je garantovana odredbama važećeg Plana generalne regulacije (PGR), prenosi N1.

„Za samo dva sata jutros je na Neimaru nestala još jedna beogradska vila, sagrađena dvadesetih godina prošlog veka i vrednovana od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao objekat od vrednosti. U skladu sa odredbama važećeg PGR-a, objekti koji se nalaze u područjima koja su u postupku proglašenja za celine od posebnog kulturno-istorijskog značaja, uživaju isti stepen zaštite i moraju da se sačuvaju u svom postojećem obliku, uz moguće manje adaptacije koje bi se vršile uz saglasnost i saradnju sa Zavodom. Ono što posebno zabrinjava u ovom slučaju je da je nadležna služba Opštine Vračar izdala dozvolu za rušenje. To je informacija koju je advokat investitora na licu mesta dao okupljenim građanima. Predstavnici inspekcije i policije koje su građani pozvali, i koji su izašli na lice mesta, dobili su istu informaciju, da se rušenje obavlja uz dozvolu Opštine Vračar“, saopšteno je.

Iz Društva za očuvanje Neimara pitaju na osnovu čega je Opština Vračar izdala dozvolu za rušenje objekta koji uživa urbanističku zaštitu garantovanu PGR-om, „kao objekat od vrednosti u području koje je u postupku proglašenja za celinu od posebnog kulturno-istorijskog značaja“.

„Takođe, zašto pomenuta dozvola za rušenje nikada nije bila objavljena na sajtu Opštine Vračar, gde se objavljuju informacije o izdatim dozvolama za rušenje ili građenje? Proverom sajta Opštine Vračar, utrvrđeno je da ova dozvola nikada nije bila objavljena, čime je onemogućeno i pravo žalbe na istu ili bilo kakva mogućnost reagovanja od strane građana“, saopšteno je.

Društvo za očuvanje Neimara osuđuje čin rušenja.

„Zahtevamo da se sa praksom rušenja ovakvih objekata hitno prestane, da se ono najstrože kažnjava, i da se ispitaju okolnosti pod kojima je Opština Vračar izdala dozvolu za rušenje objekta koji je morao biti zaštićen u skladu sa odredbama važećeg PGR-a“, dodaje se.

BONUS VIDEO: Priprema se terena za rušenje vile, koja je deo kulturno-istorijske celine Beograda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar