Foto: N1

Na osnovu rešenja Privrednog suda u Pančevu stečajni upravnik oglasio je prodaju firme Hidro Sporea Živojin d.o.o. iz Bele Crkve, čija je najznačajnija imovina automatska hidroelektrana, piše eKapija.

Mini-hidroelektrana sagrađena je na potoku Jaruga, kod sela Kusić. U elektrani je protočna turbina Kaplan, a ovo postrojenje sa pratećom opremom se prostire na 50,5 ari.

Početna cena je 109,4 miliona dinara, a depozit u iznosu od 43,76 miliona dinara potrebno je uplatiti 48 sati pre javnog nadmetanja.

Javno nadmetanje održaće se 20. jula 2020, objavila je eKapija.

Taj portal podseća da je u maju 2019. Privredni sud u Pančevu pokrenuo predstečajni postupak nad PD Hidro Sporea Živojin d.o.o. iz Bele Crkve.

Dat im je rok od mesec dana da pribave sve dozvole za pokretanje tog postrojenja, inače će stečaj biti proglašen, a objekat stavljen na prodaju, kako bi se podmirili svi poverioci.

Ljupče Koci, direktor Hidro Sporea Živojin, rekao je tada da je do ove situacije došlo zato što je supruga preminulog vlasnika firme odustala od daljeg finansiranja projekta, pa samim tim i od otplate kredita i to u trenutku kada su, ističe, stigli do samog kraja što se tiče dozvola.

On je najavio i da je jedna slovenačka firma zainteresovana za kupovinu.

„Slovenačka firma MBM energija, koja ima MHE po Srbiji, Makedoniji i Sloveniji, zainteresovana je da kupi naše postrojenje, ali tek kada budu dobijene sve saglasnosti za rad“, rekao je tada Koci, podseća eKapija.

On je tada istakao i da su dobili neophodnu saglasnost Ministarstva vodoprivrede Rumunije, kao dela Međudržavne hidrotehničke komisije koja upravlja zajedničkim vodama, da za pokretanje turbina koriste i vodu iz obližnje reke Nere, s obzirom na to da Jaruga za to nema dovoljno kapaciteta.

To podrazumeva da se dva vodotoka spoje kanalom, čemu se, međutim, oštro protive ekolozi, piše eKapija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare