Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Prijavljivanje poreskih obveznika za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije počinje od danas. Na portalu Poreske uprave ePorezi biće moguće sve do 31. januara 2022. godine.

Uredbom Vlade Srbije predviđa se da će obveznicima biti uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom prodajnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto. Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da je prijava za subvencije države jednostavna, da ne zahteva mnogo vremena i da obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju svoju prijavu.

„Da bi se prijavili za subvencije poreski obveznici prvo treba, ukoliko to nisu uradili, da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata. Oni to mogu i treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države“, naveo je Siniša Mali.

Kako je istakao, neće se čekati kraj prijava u januaru, nego će subvencije biti redovno isplaćivane.

Od januara iduće godine počinje primena novog Zakona o fiskalizaciji, koji podrazumeva korišćenje elektronskih fiskalnih uređaja putem kojih će firme biti u stalnoj, onlajn vezi sa poreznicima. Svi preduzetnici i preduzeća u Srbiji imaće na raspolaganju prelazni period od 1. novembra ove do 30. aprila 2022. godine za potpuni prelazak na e-fiskalizaciju.

To u praski znači da će oni koji imaju moderne fiskalne kase morati samo da pređu na novi sistem rada, dok će većina onih koji ih nemaju morati da ih uvede. To sa sobom nosi troškove koji nisu za sve isti, a svode se na kupovinu novih uređaja i uvođenje kvalitetnog interneta, kao i veće mesečnih račune za internet.

Da bi ostvarili pravo na subvenciju za prelazak na novu fiskalizaciju, privrednici prvo treba da prijave prodajne objekte. Rok za to teče od početka meseca, a do sada je prijavljeno oko 6.000 objekata. Nadležni podsećaju da je to preduslov za dotaciju i po objektu i po fiskalnom uređaju. Prema podacima Poreske uprave, čak 80 odsto firmi kod nas posluje uz samo jednu fiskalnu kasu.

Siniša Mali ranije je istakao da primena novog modela fiskalizacije neće predstavljati dodatni trošak za privredu jer će država subvencionisati prelazak na novi model fiskalizacije.

Međutim, ranije su predstavnici privrednika za Nova.rs naveli da odluka države da uvede e-fiskalizaciju dolazi u pogrešnom trenutku, u vreme krize, i da će to dodatno opteretiti male privrednike i neke od njih naterati da “stave ključ u bravu” ili počnu da posluju na crnom tržistu. Prema rečima sagovornika Nova.rs za neke poreske obveznike ova pomoć neće biti dovoljna da budu na nuli.

Bonus video – Šta pijačarima donosi fiskalizacija 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram