Poreska uprava objavila uputstvo za korisnike e-fiskalizacije

Biznis 30. sep. 202116:13
Podeli:
Foto: Shutterstock

Poreska uprava Srbije objavila je prvo uputstvo za korisnike e-fiskalizacije. Reč je o korisničkom uputstvu za dostavljanje podataka i generisanje jedinstvene oznake o poslovnom prostoru i poslovnim prostorijama elektronskim putem.

Poreska uprava Srbije objavila je prvo uputstvo za korisnike e-fiskalizacije. Reč je o korisničkom uputstvu za dostavljanje podataka i generisanje jedinstvene oznake o poslovnom prostoru i poslovnim prostorijama elektronskim putem.

Uputstvo je objavljeno sa sajtu Poreske uprave.

Kao što je portal N1 već pisao, svi korisnici fiskalnih uređaja i oni koji će to tek postati uvođenjem novog modela e-fiskalizacije, moraju svoj poslovni prostor da prijave Poreskoj upravi Srbije, da bi dobili jedinstvenu oznaku.

„Od 1. oktobra posredstvom portala ePorezi, poreski obveznici će moći da prijavljuju poslovni prostor i poslovne prostorije u kojima obavljaju delatnost za koju je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja. Obaveza obveznika fiskalizacije je da pre početka korišćenja elektronskog fiskalnog uređaja za izdavanje fiskalnih računa, Poreskoj upravi elektronskim putem dostave podatke o poslovnom prostoru i poslovnim prostorijama radi generisanja jedinstvene oznake, kako bi mogli da započnu proces e-fiskalizacije“, ukazuju u Poreskoj upravi Srbije.

Podaci se dostavljaju putem portala ePorezi.

„Nakon pristupa portalu ePorezi, obveznik bira prijavu sa podacima za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije (PGJO) i ručno unosi lične podatke kao što su broj telefona i mejl adresa, kao i podatke o poslovnom prostoru i poslovnim prostorijama. Pregled svih prijavljenih poslovnih prostora i poslovnih prostorija obveznik fiskalizacije može videti klikom na listi poslovni prostor u okviru prijave sa podacima za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije (PGJO)“, objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Nakon provere dostavljenih podataka, Poreska uprava odlučuje o prijavi u roku od tri dana od dana podnošenja.

O tome dostavlja obaveštenje podnosiocu prijave u elektronskom obliku.

„Obaveštenje sadrži jedinstvenu oznaku poslovnog prostora i poslovne prostorije, koja će se koristiti u elektronskom fiskalnom uređaju“, napominju u Poreskoj upravi Srbije.

Bonus video – Bankomati oprez pljačka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar