Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je danas Odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590.

„Ova Odluka doneta je u cilju sprečavanja potencijalne nestašice ovog proizvoda, prouzrokovane globalnim poremećajem na tržištu derivata nafte, i u cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja tržišta Srbije derivatima nafte„, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine.

Na današnjoj sednici Vlade Srbije doneta je i Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte i predviđeno je da ona važi do 31. jula ove godine.

„Zbog povećanja proizvođačkih cena derivata nafte u prethodnom periodu, a u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti i standarda građana i neometanog snabdevanja tržišta derivatima nafte, na sednici je doneta odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 20 odsto“, saopštila je Vlada Srbije u saopštenju.

Telefon za prijave nepravilnosti u vezi sa primenom Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte je 066/847-00-27.

Ograničena i cena gasa

Na sednici je usvojena Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

„Usled globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene tog energenta u čitavoj Evropi, subjekti koji obavljaju
delatnost snabdevanja i snabdevanja na veliko prirodnim gasom, prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra 2021. godine. Ova uredba ima za cilj da se otklone posledice skoka cene tog energenta, ublaže posledice energetske krize i zaštite privrede i građana koji su upućeni na njegovo korišćenje, kao i da se obezbedi normalno snabdevanje svih potrošača i ovim subjektima obezbedi pravo na nadoknadu razlike“, naveli su u Vladi Srbije.

Podsetimo, Vlada Srbije prethodno je 31. maja produžila trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30. juna ove godine.

BONUS VIDEO – Anketa: Pitali smo građane šta misle o poskupljenju goriva

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar