Foto:N1

Prema podacima Agencije za privredne registre, broj registrovanih preduzeća i preduzetnika ove godine se povećao za 12.517 u odnosu na 2020. godinu. U odnosu na godinu pre pandemije, broj privrednih subjekata veći je za 23.932, pokazuju podaci APR.

U Srbiji trenutno posluje 406.239 firmi. Od toga je, zaključno sa 5. julom, bilo 121.838 aktivnih privrednih društava i 284.401 preduzetnik.

„U prvih šest meseci ove godine registrovano je osnivanje 4.952 privredna društva i 16.348 preduzetnika. Broj osnovanih društava je za 8,90 odsto veći u odnosu na isti period u 2020. godini, a veći je i za 6,30 odsto u odnosu na isti period u 2019. godini“, ističe APR.

U prvoj polovini ove godine osnovano je za 20,40 odsto više preduzetnika nego u istom periodu prošle godine, odnosno za 14,30 odsto manje nego u prvoj polovini 2019. godine, pokazuje evidencija APR.

Kada je reč o brisanju, iz Registra privrednih subjekata je u prvoj polovini ove godine obrisano 1.597 privrednih društava i 11.251 preduzetnik.

„Ove godine je obrisano za 12 odsto manje privrednih društava u poređenju sa istim periodom prošle godine, a za 16,60 odsto manje nego u prvoj polovini 2019. godine“, ističu u Agenciji.

U prvih šest meseci ove godine obrisano je za 12,30 odsto više preduzetnika nego u istom periodu prošle, ali za 2,50 odsto manje nego u prvih šest meseci 2019. godine.

Piši – briši

„Posmatrano prema delatnostima, među novoosnovanim privrednim društvima je najviše registrovano za delatnosti nespecijalizovane trgovine na veliko, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, drumski prevoz tereta, računarsko programiranje, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata… Među novoosnovanim preduzetnicima, najviše ih je registrovano za obavljanje delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem i drumski prevoz tereta“, ističu u APR.

Kod brisanih preduzeća, najviše ih je bilo registrovano za delatnosti nespecijalizovane trgovine na veliko, dok je među preduzetnicima najviše bilo registrovano za obavljanje delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, računarsko programiranje, usluge pripremanja i posluživanja pića, delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, taksi prevoz, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, trgovinu na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom.

BONUS VIDEO: Kako izgleda voz budućnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar