Foto: Shutterstock

Poreska policija je za prva tri meseca ove godine ostvarila značajne rezultate rada i pored otežanih uslova za rad.

Usled pandemije smanjen je broj inspektora koji operativno postupaju, saopštila je Poreska uprava Ministarstva finasija.

Navodi se da su inspektori Poreske policije u prvom kvartalu 2021. godine podneli 346 krivičnih prijava nadležnim javnim tužilaštvima, kao i 11 dopuna krivičnih prijava protiv 429 osoba za učinjenih 388 poreskih krivičnih dela.

PROČITAJTE JOŠ

Ovim krivičnim delima počinioci su izbegli plaćanje poreza u iznosu od skoro četiri milijarde dinara, što je za gotovo 1,7 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine, precizira se u saopštenju. Poreska uprava navodi da je reč o krivičnim delima pranje novca kroz koja je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 112,84 miliona dinara.

U istom periodu, Sektor poreske policije je otkrio 58 takozvanih „fantomskih“ i „peračkih“ preduzeća, koji su generatori sive ekonomije i regularnim privrednim subjektima omogućavaju da u znatnoj meri izbegnu plaćanje javnih prihoda.

Tokom ove godine, nastavljene su i akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana, duvanskih prerađevina i ostalih akciznih proizvoda, na osnovu kojih je Poreska policija, u koordinaciji sa drugim državnim organima, podnela 169 krivičnih prijava za nelegalan promet akciznih proizvoda, saopštila je Poreska uprava.

Dodaje se da je tom prilikom oduzeto 3,6 tona duvana u listu, 2,8 tona rezanog duvana, 54.467 paklica cigareta i 18.404 litra naftnih derivata ukupne vrednosti preko 24 miliona dinara.

Poreska uprava napominje da je u odnosu na prva tri meseca 2020. godine, tri puta povećana količina oduzetih naftnih derivata.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar