Fijat, Fiat, fabrika, radnici, pregovori, propali pregovori, logo, znak, zastava
Foto: N1

U Kragujevcu će se praviti nova generacija električnih vozila, potvrdila je grupacija Stelantis.

Radnici Fijatove fabrike su već završili obuku, a prva vozila izaći će sledeće godine. Najjednostavnija nova „panda hibrid“ trebalo bi da košta oko 15.000 evra, a električna oko 20.000 evra, javlja RTS.

Nova generacija popularnog malog gradskog automobila „pande“ dobija električni pogon i prelazi u klasu iznad. Budući Fijatov krosover B klase biće lansiran 2024. godine. Ovaj model dužine oko četiri metra, igra ključnu ulogu u strategiji proizvođača iz Torina da zadrži istaknuto mesto na svetskom tržištu malih gradskih automobila.

„Želimo da se pozicioniramo, da svakom omogućimo malo jeftino i efikasno električno vozilo. Novo vozilo će se zvati ‘pandlina’, a prodavaće se na svim kontinentima i sa bezbroj personilizacija za određena tržišta“, najavljuje Karlos Tavares, direktor Grupacije Stelantis.

Pročitajte još

Nova „panda“ će se proizvoditi u Srbiji, Brazilu i Maroku. Stelantisova fabrika u Kragujevcu, gde se do prošle godine proizvodio „fijat 500L“, praviće novi model od 2024. godine.

„Ovo će biti prva fabrika serijskih električnih vozila na Balkanu, a veći deo automobila su već osvojili radnici iz Kragujevca koji su bili na obuci. Tako da 2024. izlaze prve ‘pande’ iz fabrike u Šumadiji“, ističe Tavares.

Očekuje se da nova „panda“ postane popularna u regionu, zahvaljujući povoljnim cenama. Najjednostavnija hibridna verzija trebalo bi da košta oko 15.000 evra, električna sa dometom od 200 kilometara oko 20.000 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare