Stolarija, prozori, prozor, zamena stolarije
Foto: Shutterstock

U poslednjih nekoliko godina najprodavanija vrsta stolarije upravo je ona koja se pravi od pvc materijala. Odlične osobine pvc stolarije, kao i povoljna cena, zaslužne su za sve veće interesovanje kupaca. Pored mnogobrojnih drugih prednosti, može se reći da je pvc stolarija ekološka, zbog pozitivnog efekta koji ima na životnu sredinu. U čemu se on, ustvari, ogleda?

Zamena stare stolarije postaje prioritet mnogim vlasnicima stanova i kuća, nakon što se informišu o svim prednostima koje kvalitetna pvc stolarija sa sobom nosi. Pre svega, ona je sinonim za štednju energije. Pvc prozori i pvc vrata imaju izvanredna termoizolaciona svojstva. Pvc profili, od kojih se ova vrsta stolarije pravi, imaju više komora. Pošto najveću površinu stolarije zauzima staklo i ono mora biti posebno.

Najpoznatiji svetski proizvođači u svoje modele ugrađuju po 3 vakuumski spojena stakla, koja čine prozorsko okno koje se ne razdvaja. Pored svega toga, pvc prozori i pvc balkonska vrata imaju posebne gume radi boljeg dihtovanja. Sve to u zbiru daje proizvod koji pruža odličnu toplotnu izolaciju tokom čitave godine. Kako se to odražava na ekologiju?

Naime, posledica dobre termoizolacije je štednja energije. Bez obzira koji energent se koristi za zagrevanje prostora tokom hladnih dana, njegova potrošnja biće drastično smanjena. Vlasnici nekretnina često, pored zamene stolarije i ugradnje nove pvc stolarije, rade i izolaciju fasade, kako bi obezbedili da efekat bude potpun. Ušteda energije prevazilazi 30% na godišnjem nivou. To znači da, ako se grejete na struju, mesečni računi će vam biti drastično manji. Štedi se i leti jer nema potrebe da se klima uređaj uključuje toliko često kao pre zamene pvc stolarije. Štednjom energije direktno utičete na smanjenje zagađenja. Doprinos svakog pojedinca je važan u eri kada se borimo za čistiji vazduh, vodu i zemljište.

Međutim, smanjena potrošnja energije u domaćinstvu nije jedini razlog zbog kog se pvc stolarija smatra ekološkom. Ona ima jednu veoma dobru osobinu, a to je da se ne mora farbati radi zaštite, kao što se to čini sa drugim vrstama stolarije. Pvc je sintetički materijal, vrsta plastike kojoj nisu potrebni premazi i lakovi koji će sprečiti da razne atmosferske prilike negativno utiču na nju. Opšte je poznato da druga stolarija počinje naglo da propada, ako joj ne posvetimo dovoljno pažnje. S vremena na vreme moramo prelakirati ili prefarbati prozore i vrata. Sredstva koja za to koristimo ne potroše se do kraja, a ostaci se bacaju smeće i završavaju u prirodi. Ona sadrže toksične materije koje zagađuju zemljište i vodu. Sa pvc stolarijom se čitav ovaj proces preskače, te nema nikakvih opasnosti po životnu sredinu.

Činjenici da je pvc stolarija ekološka treba pridodati i to da ona olakšava život i podiže kvalitet stanovanja. Odlična termoizolacija za posledicu nema samo štednju energije i novca, nego i veću udobnost. Sa novom pvc stolarijom, osećate se prijatno u svom domu jer vam je toplo, nema promaje, niti strujanja hladnog vazduha koji dolazi od pvc prozora i pvc balkonskih vrata. To će ostati samo ružna uspomena. Već tokom prve zime uočićete razliku između stare i nove pvc stolarije.

Sama činjenica da ne treba farbati novu pvc stolariju čini je mnogo lakšom za održavanje. Jedini posao koji ćete oko nje imati jeste čišćenje i pranje, koje je takođe znatno lakše. Pvc profili, od kojih se prave pvc vrata i pvc prozori, imaju glatke površine koje se lako brišu. Osim toga, treba uraditi letnje ili zimsko štelovanje na početku svake sezone. Jednostavnije je nego što zvuči, samo treba odvrnuti par šrafova. Lak posao za koji vam ne treba majstor, jer to možete i sami.

Gde se kupuje kvalitetna pvc stolarija? Na mirandre.com pronaći ćete skoro sve modele boljih proizvođača i prodavaca pvc stolarije, na jednom mestu. Upoznajte se sa tehničkim specifikacijama, cenama, načinom i rokovima isporuke i što pre naručite i ugradite nove pvc prozore i pvcvrata. Ova višestruko isplativa investicija, doneće vam nešto čime ćete biti zadovoljni na duže staze. Ne zaboravite da štedeći energiju vršite direktan pozitivan uticaj na očuvanje životne sredine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram