Foto: Nova S

Iako je tek početak juna, a prethodna grejna sezone nedavno završena, cena ogrevnog drveta dostigla je 9.000 dinara za kubni metar. Prodavci kažu da postoji mogućnost da cene još narastu, dok su građani već sada u strahu da će zbog velike potražnje drveta, ali i enormnog rasta cena morati pre kupovine da svedu računicu hoće li imati dovoljno novca za neophodnu količinu.

I pored poskupljenja drva za ogrev za 30 odsto, trgovci ne pamte da je za istim ikada vladala veća tražnja, i to u ovo doba godine.

U maju prošle godine kubik hrastovine i bukovine prodavao se za 40-45 evra, u oktobru je poskupeo na 50-55 i u tom rasponu se držao donedavno kada je došlo novo poskupljenje. Sada je cena drva za ogrev u većim gradovima Srbije i 9.000 dinara za metar, a trgovci kažu da bi mogla da bude i veća.

U Kraljevo ovih dana drva uglavnom stižu sa severa Kosova. Iako, ne žele javno da govore o tome zašto su drva poskupela, otkrili su nam da osim što je poskupeo prevoz, sada moraju više da plaćaju radnike, jer „više niko neće u šumu“.

„Primera radi, prošle godine sam za 2.000 dinara mogao da kupim radnicima doručak. Sada mi treba duplo više. Ali, ono što je najbitnija stavka jeste cena rada. Svi su pobegli od ovog posla, jer je težak. Zato je i dnevnica značajno povećana. I zato je i nestašica drva. Ima delova u šumama gde samo konji mogu da izvuku balvane. Kako onda da kubik prodam manje od 75 evra. A mislim da će biti i skuplje“, kaže ovaj prodavac kojeg smo zatekli u okolini Kraljeva dok pored puta prodaje drva.

A da drva nema na „lageru“ najbolje ilustruje podatak da za članove Udruženja penzionera u Kraljevu, koji ih među prvima nabavljaju za narednu zimu, nedostaje da se nabavi još 2.500 kubika. I niko ne zna kada, koliko i po kojoj ceni će drva stići.

Foto: Nova.rs

„Mi maksimalno dajemo pozajmice 60.000 dinara. Ali, drva su skuplja. Pokušaćemo da damo malo više. Sada trenutno nemamo nikakvu ponudu za drva. Penzionerima smo rekli da nema upisa. Drva ne nudi niko. Snalaziti se samo kako znate“, kaže Ratomir Drobnjak, predsednik Udruženja penzionera u Kraljevu.

Razlog nezapamćenog interesovanja da se još u proleće obezbedi ogrev je strah od novog poskupljenja „koga će nesumnjivo biti do jeseni“, kao i od enegretske krize.

„Drva moram da nabavim. Makar i nemao za jranu, ogrev ću morati da nabavim. Koliko god bude bio“, kaže jedan penzioner kojeg smo zatekli dok je dolazio u Udruženje penzionera po pozajmicu.

Foto: Nova.rs

Osim onih koji se greju na drva, muke muče i građani koji za grejanje koriste pelet koji je drastično skuplji. Tako je za tonu običnog potrebno izdvojiti 35.000 dinara, dok je cena onog bez kore 45.000 dinara.

Zbog rasta cena zabrinuti su i oni koji su priključeni na centralno grejanje, pa su svesni da će u svim gradovima doći do poskupljenja grejanja.

BONUS VIDEO – Dejan Gavrilović: Cena ogreva neopravdano raste

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare