Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Danas zaseda Krizni štab koji bi konačno trebalo da dozvoli rad ugostiteljskih objekata i u zatvorenim prostorima. Vlasnici kafića, restorana i klubova na udaru su korona mera već duže od godinu dana, zato one koji odlučuju mole da im precizno objasne i bukvalno nacrtaju sve mere koje treba da se poštuju i da im postepeno produžavaju radno vreme.

Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić za Nova.rs kaže da ugostitelji samo traže jednaka prava za sve: „ako svi rade da radimo i mi, ako niko ne radi nećemo raditi ni mi“.

Smatra da bi dozvola da rade i zatvoreni prostori ugostiteljskih objekata značila mnogo za kontinuitet rada ugostitelja.

„Važno nam je da radimo i kada pada kiša. Ipak, za noćne klubove i barove jedino ima rezona da radimo barem do jedan ujutro. Ne znam koliko je realno da baš u ovom trenutku dobijemo takvu odluku, ali za nas to znači opstanak. Mi verujemo da ćemo do 20. maja dobiti dozvolu da radimo do jedan uutro“, očekuje Relić.

On smatra da su zabrane za rad noćnih klubova bezrazložne, jer se pokazalo da zaraza divlja i dok su oni zatvoreni.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Mislim da je to empirijski utvrđeno pošto ne radimo duže od godinu dana, a zaraza je divljala sve vreme.  Verujem da bi današnja odluka Kriznog štaba da dozvoli rad ugostiljskih objekata u zatvorenim prostorima mogla da bude uvertira za bolje dane ugostitelja i za otvaranje klubova“, optimističan je naš sagovornik.

On nadležnima iz Kriznog štaba poručuje da je pre donošenja odluka važno da se konsultuju sa ugostiteljima, kako bi sve mere koje se primenjuju bile potpuno precizne, svima jasne i primenjive.

„Neka se ugostiteljima tačno objasni šta treba da se poštuje, sa preciznim crtežima kako treba da se postave stolovi, da bi i inspekcije znale šta rade i i da ugostitelji znaju šta rade“, apeluje Relić.

On dodaje da je trenutno važeće pravilo da objekti u zatvorenom prostoru mogu da rade ukoliko obezbede 9 metara kvadratnih po osobi za mnoge ugostitelje neizvodljiv i da neće moći da ga ispoštuju.

Rešenje vidi u tome da stolovi budu odmaknuti dva metra – u tom slučaju bile bi zadovoljene epidemiološke mere, a ugostitelji bi imali dovoljno prostora za rad i finansijski opstanak.

Na prošloj sednici kriznog štaba, najavljeno je da bi ugostiteljima rad u zatvorenom prostoru mogao da bude dozvoljen od 8. maja, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli. Juče je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića stigla molba da to urade dan ranije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare