Zoran Mihajlović Foto: N1

Komentarišući protokol koji su potpisale Srbija, Severna Makedonija i Albanija o slobodnom pristupu tržištu rada "Otvorenog Balkana", Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije ocenio je da se radio o "običnom populizmu".

Prema njegovom mišljenju, stiče se utisak da će ta slobodna trgovina – razmena dobara i radne snage otprilike „Srbiju predstaviti kao Švajcarsku, gde će Albanija i Makedonija svoje radnike upućivati, a mi ćemo biti neka meka gde će ti ljudi zarađivati ogromne pare“.

On je kao problem istakao to što bi Srbija trebalo da reši problem deficitarne radne snage.

„Kada gledate tržište radne snage i Albanije i Makedonije deficitarna su ista zanimanja koja su deficitarna i u Srbiji, tako da ja ne očekujem da će tu biti nekog velikog protoka radne snage. Drugo, da bi radnici došli u neku zemlju da rade, oni imaju velike troškove, tako da plata radnika u zemlju koju dolazi mora najmanje da bude 40 do 50 odsto veća nego što je plata u onoj zemlji iz koje on dolazi, što u ovom slučaju apsolutno nije tačno“, objasnio je Mihajlović u emisiji „Dan uživo“.

Kako je naveo, ove tri zemlje su imale veliki odliv radne snage u Zapadne zemlje, „tako da ono što je ostalo je vrlo teško zapošljivo, vrlo teško je njih animirati da odu u neku od ovih zemalja da rade“.

„Za neko druže zapošljavanje i za neki duži transfer, mislim da to apsolutno neće biti zanimljivo za radnike ni iz jedne zemlje“, ocenio je.

Ono što je istakao je apsolutna nejasnoća kako će radnici osvarivati svoja prava, takođe postoji opasnost i od crnog tržišta, odnosno zloupotrebe poslodavaca.

„Ove stvari su morale da budu definisane pre nego što se potpiše bilo kakav sporazum. Sporazum je nešto što bi trebalo da obavezuje države i tu će biti problema kada dođe do implementacije ili ako se desi da neki radnik iz tih zemalja bude oštećen. Još uvek je sve u magli, nisam siguran da se sve definisalo“, ukazao je Mihajlović.

On je istakao da je „Otvoreni Balkan“ jedna populistička mera.

„Mi na Balkanu pokušavamo da otprilike glumimo EU, da su nam granice otvorene, da eto i mi imamo slobodno tržište kapitala i da pokažemo kako smo spremni da uđemo u EU“, smatra sagovornik N1.

Komentarišući slučaj trovanja u fabrici „Magna“ i stradalom radniku u „Trajalu“, Mihajlović smatra da u Srbiji skoro svakodnevno imamo nekog radnika koji strada.

„Mora se tome posvetiti mnogo veća pažnja. Mislim da i poslodavcu treba da ide u prilog da mere koje se preduzimaju u fabrici treba da budu mnogo oštrije i mnogo rigoroznije i da on mora da uloži sredstva da bi zaštito radnike, jer time štiti i sebe i svoj posao. Mislim da briga za radnika u ovoj našoj državi, apsolutno nije na onom nivou na kome bi trebalo da bude“, zaključio je Mihajlović.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar