Foto: Andrija Lazarević/Nova.rs

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražio je od Vlade Srbije da ukine plaćanje vodnog doprinosa za ribnjake kako bi se gajenje rečnih riba u Srbiji sačuvalo od nestanka.

Navode i da uvozom rečne ribe Srbija gubi milione evra godišnje.

PROČITAJTE JOŠ

„Srbija je za kratko vreme od ozbiljnog proizvođača postala uvoznik rečne ribe, a samo za prvih 10 meseci prošle godine uvezeno je više od 241 tona rečne ribe što je povećanje od 150 odsto u odnosu na isti period prethodne godine“, kaže predsednik POKS-a Vojislav Mihailović, navedno je u saopštenju.

Upozorava da ukoliko se ovaj trend nastavi da će uskoro ta privredna grana biti na rubu nestanka i naglašava da je zbog toga je neophodno da se donesu mere za njeno očuvanje

„U 2021. godini na čak 5.000 hektara gotovih ribnjaka nije zasnovana proizvodnja, što je direktni gubitak za našu zemlju od 700.000 evra. Tražimo od Vlade Srbije i resornog ministarstva da ukinu plaćanje vodnog doprinosa za gajenje riba, kako bi se vlasnici ribnjaka podstakli da povećaju proizvodnju. Time bi se zaustavilo odumiranje ove privredne grane, a građanima omogućilo da kupuju domaću ribu, a ne uvoznu iz Hrvatske, Mađarske i Bugarske“, istakao je Mihailović.

BONUS VIDEO Ribarnica na Kaleniću deli besplatne obroke za ugrožene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar