Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Obavljaju se poslednje pripreme za Badnji dan i Božić, uveliko se kupuju namirnice za posne i mrsne trpeze. Poskupljenja su obeležila 2022. godinu, a nastavljaju se i u 2023. Ono glavno na prazničnom meniju - pečenje i riba u proseku su poskupeli za 30-50% u odnosu na prošlu godinu. Ne treba zaboraviti da se nakon Božića nastavlja niz slavskih okupljanja na kojima će se mrsiti - od Svetog Stefana preko Svetog Jovana do Svetog Save. Domaćinima će se u januaru drastično stanjiti novčanik.

Ekipa Nova.rs obišla je beogradsku pijacu „Kalenić“, a po onome što smo videli, teško da bi igla imala gde da padne. Prodavci kažu da ovakva gužva nije ništa jer će tek sutra, na Badnji dan, biti navala mušerija sa svih strana.

Badnjaci, sveće, žito, riba, pasulj, suvo voće, zimnica – nema čega nema, a kakve su cene?

Kada smo prošle godine u ovo vreme obilazili Kalenić pijacu, kilo pasulja koji se uglavnom kupuje tokom posta, moglo se naći za 300 dinara. Danas je situacija i te kako drugačije, pa tako kilogram „tetovca“ ili „gradištanca“ košta od 500 do 600 dinara.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Najraznovrsnije suvo voće kao što su suve šljive, kajsije, urme, smokve, predstavljaju tradicionalne grickalice na božićnoj trpezi, a njihova cena, izgleda, varira od godine do godine.

Tako je, na primer, prošle godine u ovo vreme kilo smokava koštalo 400 dinara, dok su suve šljive iznosile 500 dinara. Pakovanje oraha od 500 grama koštalo je 500 dinara, dok ste za 400 dinara mogli da kupite kilogram urmi, a kajsije za 750.

Ove godine je situacija drugačija. Cena suvog voća skočila je od 50 do 100 dinara po kilogramu, u zavisnosti od vrste. Suve smokve u pakovanju od 100 grama sada koštaju od 150 do 200 dinara, suve šljive od 170 do 230, dok je kajsija od 300 do čak 380 dinara za 100 grama.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

S obzirom na to da se na Badnje veče završava božićni post, vernici na svojim prazničnim trpezama obavezno imaju posni pasulj i pečenu ili prženu ribu.

Riba je, kako vidimo u ribarnicama na pijaci, za vreme ovog posta poskupela i do 50 odsto. Dok je prošle godine kilogram šarana koštao između 400 i 500 dinara, danas morate izdvojiti čak 700 dinara za kilogram ove ribe.

Pročitajte još:

Iako je nekada pastrmka bila skuplja u odnosu na šarana, ove godine je njena cena povoljnija. Beograđani na pijacama kilogram mogu kupiti po ceni od 550 dinara, dok je prošle godine koštala oko 450 dinara.

Kilogram smrznutog oslića prošle godine koštao je 520 dinara u proseku. Cena ove ribe sada je 600 dinara, a uspeli smo da je pronađemo u ribarnici na početku Kalenić pijace.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na ovoj beogradskoj pijaci je i širok izbor zimnice, pa tako kilogram kiselog kupusa košta 150-200 dinara.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Žito u čaši kao dekoracija prazničnom stolu košta oko 200 dinara, a badnjak možete naći za 150-250 dinara. Cene su mahom ostale iste kao i prošle godine, za ove proizvode.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mrsna trpeza – mrsno poskupljenje 

Naime, prošle godine kilogram pečene prasetine koštao je oko 1.400 dinara, dok je kilogram jagnjetine mogao da se nađe po ceni od oko 1.700 dinara.

Ove godine, situacija u pečenjarama oko Kalenića je drugačija. Naime, prasetina sada košta 1.700 dinara po kilogramu, dok je jagnjetina 2.300 dinara.

Jagnjetina je, kako vidimo, skuplja za 35%, a prasetina za više od 20.

A ako želite da kupite celo prase, platićete u proseku 1.600 dinara po kilogramu.

BONUS VIDEO: Anketa_pijaca poskupljenje hemija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare