Nestašice mleka više nema, međutim poljoprivredni proizvođači koji se bave mlečnim govedarstvom kažu da je taj problem rešen na način koji može biti poguban za tu granu poljoprivrede, te navode da je na delu klasična obmana potrošača.

Krave sa domaćih farmi daju domaće mleko koje prepoznajemo na rafovima. Kada ga nije bilo dovoljno stizalo nam je iz uvoza ali se, po rečima poljoprivrednika, nije dobro prodavalo.

„Prodaja, što se tiče mlečnog govedarstva uopšte nije rešena. Problem je što nemamo slobodno tržište. Imamo zabranu izvoza sirovog mleka još od septembra, a uvoz je dozvoljen. Uvoze se ogromne količine, bitno je da su rafovi puni a to što se uništava mlečno govedarstvo to izgleda u ovoj državi nikoga ne brine“, kaže Branislav Terzić iz Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Tajna leži u sitnim slovima. Na pakovanjima mleka domaćih brendova piše da je poreklom iz Evropske unije.

„Primetili smo da ima uvoznog mleka koje se pakuje u našu ambalažu, verovatno zato što su primetili da se uvozno slabije prodaje od domaćeg“, tvrdi Terzić.

Iz Nacionalne organizacije potrošača kažu da takvo mleko mora jasno biti naznačeno, kako ne  bi potrošače dovodili u zabludu.

Ceo prilog možete da pogledate u videu na početku vesti.

BONUS VIDEO: Mlekomat je pravi HIT: Čelična koza i krava oduševila Novosađane

Komentari

Svi komentari (1)