Panel, Milija Zeković
Foto: N1

Srbija jedina u regionu nije počela sa uvođenjem super brze mobilne telefonije i zbog toga će kasniti i u uvođenju drugih novih tehnoligija, upozorio je na konferenciji Digital 2021, direktor SBB-a Milija Zeković.

Bez 5G mreže, kako kaže Zeković, nema ni uvođenja koncepta pametnih gradova, nema automatizacije saobraćaja, ni upravljanja drugim mašinama na daljinu. Direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić, odgovorio je na to da su mobilni opetateri mnogo uložili u 4G mrežu i da je i ona u Srbiji odličnog kvaliteta i da daje velike brzine interneta. Panel koji je trebalo da bude o razvoju digitalnih tehnologija pretvorio se u oštru raspravu dvojice direktora, prenosi N1.

Godina iza nas izgubljena je za razvoj jer je država odlučila da ne raspiše aukciju za 5G mrežu, kaže direktor SBB-a Milija Zeković:

„Ako krenemo od onoga črega nema, u Srbiji i dalje nema 5G iako smo svi svesni da je 5G strašno bitan i za pojednce i za društvo, nemamo novih igrača u mobilnoj i ako smatram da bi bilo dobro i za kosrisnike jer bismo imali bolji i jeftiniji servis. I ono što se nije menjalo u prošloj godini je taj odnos države prema nama i prema čitavoj United grupi u Srbiji i taj nefer odnos države prema nama gde nemamo sloboddnu tržišnu utakmicu i samim tim tu ispaštaju korisnici na kraju.“

Direktor Telekoma Vladimir Lučić, međutim, tvrdi da uslovi za tržišnu utakmicu postoje:

„Što se tiče mobilne ona je već 15 godina vrlo konkurentna. Ono što nije bilo konkurentno, i sad ću odgovoriti na taj poslednji deo kada ste rekli da država nije korektna prema SBB-u. Zahvaljući ovoj državi SBB je stvoren. Stvoren je na izgradnji ilegalnoj infrastrukture, koristeći Telekom i koristeći Elektroprivredu.“

O tome ko je kršio pravila tržišne utakmice, odlučiće međunarodna arbitraža, odgovorio je Zeković.

„Panel je kratak da navedem milion primera gde nam država ne da da se širimo. Mogu samo da navedem primer Subotice gde četiri godine čekamo dozvolu da idemo s jednog na drugi kraj grada. Međutim, neću danas ulaziti u detalje. UG je podnela tužbu arbitrtaži, pa ćemo da vidimo šta će arbitraža u Vašingtonu da kaže koliko smo mi ugroženi u Srbiji“, poručio je Zeković.

Milija Zeković
Milija Zeković Foto: N1

Prvi čovek Telekoma otkriva da ipak postoji i još jedan razlog zbog koga se odlaže uvođenje super brze 5G mreže u Srbiji.

„Takođe je činjenica što je vrlo bitno za 5G, jeste da su sva tri operatera mnogo uložila u 4G mrežu da je ovde 4G mreža odličnog kvaliteta sa velikim brzinama“,

Opstrukcija vlasti i onemogućavanje tržišne utakmice u Srbiji nisu sprečili SBB i Junajted grupu da zabeleže odlične poslovne rezultate.

„Proširili smo se na dve zemlje u Bugarsku i Grčku i sada imamo 14.000 zaposlenih. Imamo prihod u prošloj godini od 2.000.000.000 evra. EBIDTA nam je sada dvostruko veća. Ove godine očekujemo milijardu evra EBIDTA na nivou grupe“, istakao je Zeković.

Direktori A1 i Orion Telekoma Dejan Turk i Slobodan Đinović takođe su istakli da je 5 g mreža budućnost koja je neminovna, kao i da su spremi za ulaganja u nove tehnologije.

Bonus video – Mobilni telefoni zavisnost deca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar