Foto:Printscreen

"Proširili smo na Bugarsku i Grčku i sada United Grupa broji 14.000 zaposlenih. Imamo prihod u prošloj godini od dve miijarde evra. Ono čega i dalje nema u Srbiji jeste 5G mreža, nemamo mnogo igrača kod mobilnih operatera. Ono što se takođe nije menjalo u prošloj godini je odnos države prema SBB i United Grupi. Mi nemamo slobodnu tržišnu utakmicu, a samim tim ispaštaju korisnici", istakao je izvršni direktor SBB Milija Zeković.

Izvršni direktor SBB Milija Zeković da se svakog dana vidi da moramo da naviknemo da živimo sa koronom, te da se ova firma potrudila i stavila u prvi plan zdravlje svojih zaposlenih.

“Korona je promenila život, sve više smo onlajn i sve češće imamo sastanke gde vidimo samo sebe. Tako je i u privatnom životu. Rekao bih da tu ima dobrih stvari, ali pomalo se gubi duh. Što se tiče kompanije, uveli smo puno novosti. Nastavili smo digitalizaciju, ponudili smo korisnicima bolji internet, a podaci govore da se televizija sve više gleda unazad. Korišćenje naših video datoteka poraslo je za 70 odsto, upotreba interneta povećano je za 50, 60 odsto. Kada je reč o vanrednom stanju, imali smo povećanje i fiksne telefonije. Prošle godine smo startovali sa prvo onlajn i TV platformom sa firmom ‘Šopster’. Tu se kupuje onlajn i rekao bih da je to u duhu vremena. Za korisnike SBB postoje i posebne povoljnost”, rekao je Zeković i dodao da se firma proširila na dve zemlje.

“Proširili smo na Bugarsku I Grčku i sada United Grupa broji 14.000 zaposlenih. Imamo prihod u prošloj godini od dve miijardi evri. Ono čega i dalje nema u Srbiji jeste 5G mreža,nemamo mnogo igrača kod mobilnih operatera. Ono što se nije menjalo u prošloj godini je odnos države prema SBB i United Grupi. Mi nemamo slobodnu tržišnu utakmicu, a samim tim ispaštaju korisnici“, istakao je izršni direktor SBB.

On je rekao da 5G mreža treba da doprinese u industriji, saobraćaju i drugim oblastima…

„Nadam se da ćemo imati automobile bez vozače kada budemo imali 5G mreže. Mi jedini u regionu nismo raspisali tender za 5G, a nakon toga treba još nekoliko godina da se to razvije, pa mi kasnimo zbog toga šest ili sedam godina za razvijenim zemljama“, kazao je on.

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić rekao je da je ova firma navikla da radi u uslovima pandemije, te da se sve priprema za 5G mrežu.

Foto: Digital 2021

“Navika da se ovako radi I priprema za upotrebu 5G mreže jeste nešto što je obeležilo godinu. Mi smo više puta pričali o našoj strategiji, ideja nam je bila konsolidacija tržišta u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, tj da se tu konsolidujemo po pitanju fiksnog i mobilnog interneta. Mi smo sa našeg stanovišta postigli nivo rasta koji će nam dati bazu prihoda u narednih 10 godina, pa smo krenuli u traganje za novim prihodima poput kontenta, širenja tržišta u Severnoj Makedoniji…”, rekao je Lučić.

Generalni direktor A1 u Srbiji i Sloveniji Dejan Turk rekao je da je ova firma rebrendirana treći put, te da je to ovoj kompaniji „dalo krilo“.

Foto: Digital 2021

Dobili smo dodatna sredstva za investicije, podigli smo puno baznih stanica i proširili kapacitete. Ušli smo u polje nekih jakih igrača. Uvek je VIP bio neko ko je bio po svojim reklamama, ali sada smo to nagradili mrežom. Ovo je bila A1 godina, tu nam je bio fokus. Ponosan smo što smo nabrže rastući fiksni operater“, rekao je Turk.

Izvršni direktor Orion Telekoma Slobodan Đinović rekao je ova kompanija jeste najmanja, ali da su poslednje dve, tri godine bile jako interesantne.

Foto: Digital 2021

Sigurno da pokušavamo da iskoristimo te neke svoje prednosti, a to je da smo omanji i brže pa lakše donosimo odluku. Promenili smo share holding strukturu, pa smo završili neke stvari brže nego što smo očekivali. Privodimo kraju izgradnju naše optičke infrastrukture u segmentima koje smo planirali. Sto posto smo otišli u digitalu po pitanju marketinga“, kazao je Đinović.

Izvršni direktor Telenora Majk Mišel da zbog pandemije sve više ljudi koristi internet, budući da se radi od kuće…

„Sve to traži da usluga bude dostupna 24 sata, sedam dana u nedelji“, rekao je on.

Regionalna konferencija o trendovima u komunikacijama i medijima održava se već osmi put. Ovogodišnji „Digital 2021“ traje dva dana, 16. i 17. septembra, a okuplja najznačajnija imena u ovoj oblasti iz celog regiona.

Drugi dan konferencije otvorili su državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

Na panel diskusiji “Godinu dana posle: Tradicionalni panel telekomunikacijskih lidera regiona” među učesnicima bili su generalni direktor SBB Milija Zeković i generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić. Pored njih, gosti su bili generalni direktor A1 u Srbije i Slovenije, Dejan Turk, direktor Telenora Majk Mišel i generalni direktor Orion Telekoma Slobodan Đinović.

Moderator panela je Dejan Ljuština.

Ljuština je istakao da se tokom 2021. mogao videti nastavak razvoja tehnoloških kompanija, što je ubrzala pandemija koronavirusa budući da je svet prešao dosta na digitalne platforme. On je govorio i kriptovalutama, koju se zanemarene ali koje će svakako biti deo budućnosti.

„Sve više institucija prihvata to, kompanije sve više investiraju, ali i mladi. Imamo slučaj El Salvadora gde vi ukoliko želite da platite preko kriptovalutama u prodavnici kafe, vama će biti omogućena transakcija. To je sada zvanično. Dakle, kompanije investiraju, ali ostaje još uvek jedan od problema transparentnost“, rekao je Ljuština.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar