Svi koji su nekada renovirali stan ili im je jednostavno zatrebala popravka, znaju da se na dobrog majstora dugo čeka, ali i da će morati dobro da mu plate. Čak i da samo dođe u stan i ustanovi koji je kvar u pitanju, bez popravke - i to košta. Međutim, i pored dobre zarade, majstori u Srbiji imaju pune ruke posla, pa se na njihove usluge čeka i do dva meseca.

Majstori koji često dolaze jer su hitno potrebni, vodoinstalateri, za jedan posao mogu da zarade i po 8.500 dinara – toliko košta otpušavanje kanalizacije.

Foto: Shutterstock

Najjeftinije otpušavanje je podna rešetka – 2.000 dinara.

Takođe, za montažu lavaboa ili WC šolje majstori u proseku uzimaju oko 2.500 dinara, dok zamena grejača na bojleru košta oko 2.000, a creva za vodokotlić 1.000.

Dobro zarađuju i keramičari, koji jedan „remont“ kupatila naplaćuju i do 600 evra.

Foto: Shutterstock

Moleri krečenje naplaćuju od 1,2 do dva evra po kvadratu, a gletovanje od 2,5 do 5,5.

PROČITAJTE JOŠ

Električari nove instalacije ugrađuju za 10 do 50 evra po kvadratu, a popravke naplaćuju od 10 do 15.

Foto: Shutterstock

Ko hoće da popravi klimu, za to će, u zavisnosti od vrste servisa, morati da izdvoji od 2.000 do 10.000 dinara.

Puno para, ali i puno posla

Iako svi ovi majstori mogu dobro da zarade, činjenica je i da imaju puno posla, u šta se uverio svako ko je pozvao majstora i shvatio da on može da dođe tek za nekoliko nedelja.

Najkraće se svakako čeka na vodoinstalatere za manje kvarove, koji na teren izlaze već dan nakon poziva, a ima i onih koji se bave hitnim intervencijama, pa na lice mesta dolaze istog dana.

Vodoinstalater, zanimanje, zanimanja, zanat
Foto: Shutterstock

Međutim, kome vodoinstalater treba za, primera radi, renoviranje kupatila sa zamenom vodovodnih i kanalizacionih cevi, može da čeka i po mesec ili dva na majstora.

Ništa bolje ne prolaze ni oni građani koji žele da zamene pločice, jer se i na keramičare čeka po mesec dana.

Ko je rešio da kreči stan i za to angažuje molera, u najboljem slučaju dobiće majstora za dve nedelje, a u najgorem – čekaće i do dva meseca.

Moler, zanimanje, zanimanja, zanat
Foto: Shutterstock

I mada električar sanaciju kvara može da uradi brzo, za renoviranje stana koje uključuje zamenu prekidača i utičnica, razvodne table i slično, lista čekanja je od sedam do 15 dana.

Kako se većina ljudi seti da treba da popravi klimu tek kada je već pretoplo, majstori za rashladne uređaje u ovom periodu godine imaju pune ruke posla, pa se sada za servis čeka desetak dana.

Međutim, kada temperature budu prešle 30 stepeni Celzijusa, postoji verovatnoća da će lista čekanja biti još duža.

Kako se zaštititi od prevaranata?

Iako svoje usluge mogu sasvim lepo da naplate, ima i onih majstora koji žele dodatno da se „ogrebu“.

Foto:Shutterstock

Oni tako koriste neznanje mušterija, pa naplaćuju i ono što zapravo nisu uradili.

„Javio se jedan potrošač, vidi se pokušaj obmane. Potrošaču je za promenu utičnice naplaćeno 5.000 dinara, a zanimljivo je kako su oni podvedeni, pod neke sasvim druge troškove koji nemaju veze s tim što je ugrađeno. Tako da je on obmanut i preko računa, za uslugu koja mu je pružena, uopšte nije navedena“, rekao je nedavno za RTS Jovan Ristić iz Udruženja potrošača Efektiva.

Kako bi se građani zaštitili od ove vrste prevare, važno je da za sve usluge skuplje od 5.000 dinara traže predračun, u kojem će majstor da navede šta je tačno uradio.

Inače, predračun je za radove koji koštaju više od ovog iznosa obavezan, ali potrošači mogu da ga traže i za manje iznose.

Na taj način, svi potrošači mogu da izbegnu da na sajtu vide jednu cenu, ili im je kaže majstor preko telefona, a kada radovi budu gotovi, shvate da moraju da plate više.

BONUS VIDEO Top 6 srednjih škola posle kojih je posao zagarantovan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar