Foto: Ekapija/Proaspekt

Nova autobuska stanica koja će se nalaziti u Bloku 42 na Novom Beogradu imaće 65 perona, 400 parking mesta, poslovne prostore, supermarket.., dok će železnička stanica imati ukupno sedam koloseka.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda stavio je do 5. oktobra na javni uvid Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije kompleksa autobuske i železničke stanice kojim je obuhvaćen deo teritorije između ulica Jurija Gagarina, Marka Hristića, Đorđa Stanojevića, planirane Nova-1 i Antifašističke borbe, na površini od oko 22,2 ha, prenosi portal eKapija.

Kompleks autobuske stanice planiran je na ukupnoj površini od oko 9,2 ha i sadržaće 44 polazna perona, 12 dolaznih, 9 dolazno/polaznih za turističke linije, odnosno ukupno 65 perona u okviru kompleksa autobuske stanice i  još oko 30 parking mesta za duže zadržavanje autobusa u neposrednoj blizini.

Kako se navodi u planskoj dokumentaciji, cilj je da se na jednom mestu ponudi organizovana i kvalitetna usluga korisnicima autobuske stanice. U skladu sa tim, osim staničnog trga, staničnog objekta, peronskog i parking prostora, planirani su i prateći poslovni prostori, supermarket, stanica za snabdevanje gorivom i javna graža.

Stanični trg autobuske stanice planiran je ka Ulici antifašističke borbe, dok je javna garaža sa minimalno 200 parking mesta predviđena je sa ulazom i izlazom iz Ulice Đorđa Stanojevića.

Na staničnom trgu treba obezbediti nesmetane pešačke pristupe do stajališta javnog prevoza, kolski pristup zgradi stanice za korisnike stanice i taksi vozila, taksi stanicu za minimalno 20 vozila, parking za kratko zadržavanje putničkih vozila sa minimalno 40 parking mreža, ulaz/izlaz u podzemnu garažu, zelene i slobodne površine.

Foto: Ekapija

U blizini objekta autobuske stanice biće postavljen ulični mobilijar (klupe, korpe za otpatke, osvetljenje i dr.), kao i staza za kretanje pešaka, a preporučeno je i ozelenjavanje krovova svih objekata kompleksa.

Kada je reč o kompleksu železničke stanice, predviđeno je da se izgrade još dva koloseka (jedan sa leve i jedan sa desne strane postojeće dvokolosečne pruge), tako da deonica pruge Novi Beograd – Batajnica ima ukupno četiri koloseka.

U stanici Novi Beograd planirana je izgradnja još jednog koloseka na prostoru prema autobuskoj stanici.

Objekat železničke stanice je planiran ispod, do i iznad konstrukcije železničke pruge, ka ulicama Nova 1 i Antifašističke borbe.

Podsetimo, aneks autobuske stanice u bloku 42 je već završen i on bi prema najavama gradski čelnika trebalo da bude stavljen u fukciju već na jesen. Kada je reč o samoj autobuskoj stanici na novoj lokaciji, radovi su u toku, a najavljeno je da će deo saobraćaja sa Beogradske autobuske stanice (BAS) biti izmešten do kraja godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare