Foto: Shutterstock

Još uvek nije poznato koliko će zapravo para od države dobiti vlasnici noćnih klubova i barova na ime finansijske pomoći, zbog nemogućnosti rada tokom pandemije korona virusa. Uredba, koju je Vlada donela, iako ne predviđa tačan iznos sredstava, sadrži program podrške, a koji taksativno navodi ko sve i na koji način može dobiti ovu vrstu pomoći države.

Pre svega, pravo na ovu finansijsku pomoć imaće isključivo privatni privredni subjekti kod kojih je, u registru Agencije za privredne registre, kao pretežna delatnost upisana delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata ili usluge pripremanja i usluživanja pića. piše Biznis.rs.

Novoformulisanu pomoć države će dobiti, kako navode u Vladi Srbije, samo ako nisu do sada ostvarili ovu pogodnost kroz program koji je bio namenjen hotelijerima.

Da bi ostvarili pravo na pomoć države, nad ovim firmama ili preduzetničkim radnjama ne sme biti pokrenut postupak stečaja ili likvidacije, ali ne mogu imati ni dugovanja prema Poreskoj upravi, zaključno sa 29. februarom 2020. godine. Tačnije, ta dugovanja ne smeju biti veća od 10.000 dinara.

Važno je i da su, u najmanje jednom objektu vrste noćni klub ili noćni bar, u periodu od 1. aprila 2019. do 31. marta 2020. godine, radili u radnom vremenu koje započinje ne pre 17 časova i koje se završava ne pre 02 časa posle ponoći, najmanje dva dana u nedelji, kao i da su evidentirali svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalne kase. Na pomoć mogu da računaju, kako navode u Vladi, samo ako su od aprila prošle godine, pa do kraja marta ove godine, u odnosu na isti period sezone 2019/2020. godine imali pad prometa na koji se plaća porez na dodatu vrednost, od najmanje 70 odsto, što se utvrđuje na osnovu podataka iz prijava poreza na PDV.

Na pomoć neće moći da računaju oni kojima je Poreska uprava izrekla meru privremene zabrane obavljanja delatnosti, u periodu od 1. aprila 2019. pa do sredine maja 2021. godine.

Vlasnici noćnih klubova i barova gube pravo na korišćenje sredstava ukoliko od dana kada su pomoć primili, pa do 30. juna naredne godine prestanu da rade ili ostvare manji promet od 30 odsto prometa iz perioda april 2019. – kraj marta 2020. godine.

U slučaju da primalac pomoći države izgubi pravo na donaciju države, dužan je da vrati sva sredstva koje je primio, uz obračunatu kamatu poreznika.

Način isplate sredstava biće po istom modelu kao što je to bio slučaj prilikom dodele pomoći države drugim sektorima. Tačnije, odobrena sredstva uplaćivaće se korisnicima na posebne, namenske dinarske račune otvorene u Upravi za trezor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare