Srbija se ponovo zadužila kod Emirata, ovog puta za milijardu dolara. Vlast tvrdi da je zajam povoljan i da je u pitanju pravi poklon sa kamatom od svega tri posto. Gosti N1, ekonomista Goran Radosavljević i ekonomski analitičar i novinar Radmilo Marković slažu se da kredit od Emirata jeste povoljan, ali naglašavaju da ne postoji kredit koji je poklon, čak i kada je on beskamatni, te da je problem što ne znamo šta ide uz njega.

Ovo nije poklon, ali kredit jeste povoljniji od trenutnih tržišnih uslova, pitanje je da li bi mogli da se zadužimo, a i kamate bi bile dvocifrene, kaže Radosavljević za „Novi dan“. „Nadam se da iza njega ne stoji ništa drugo, a on je samo kap u moru“, ističe ekonomski stručnjak i podseća da nas u januaru očekuje milijarda otplate starih petogodišnjih bondova.

„Mislim da nas očekuje period neizvesnosti“, ističe ekonomista i dodaje da nam deficit raste, da je javni dug solidno veliki, a očekuje nas i vraćanje kredita. Prema njegovim rečima, mi od 2012. godine uslovno nismo vratili nijedan kredit, već smo ih refinansirali i to je bilo dobro dok je kamata išla na dole, a sada kad je krenula na gore – „biće opasno“.

Marković ističe da dizanje ovog kredita od Emirata jeste bilo potrebno jer je i budžetom bilo planirano pet milijardi evra zaduživanja da bi plaćali dugove koji stižu ove godine. Kredit od Emirata jeste bio povoljan, dodaje.

Međutim, kaže Marković, problem je što ne znamo šta ide uz taj kredit. On ukazuje i da je prethodni kredit od Emirata uzet 2014. godine od milijardu evra bio povoljniji i da je tada kamata bila dva odsto, a da je Vučić 2013. godine potpisao međudržavni sporazum s Emiratima o prodaji PKB-a, kao i o „Beogradu na vodi“ i Er Srbiji. „To su sve poslovi u kojima Srbija nije baš ostvarila svoj ineteres“, kaže Marković i upozorava da i sada kada je Vučić bio u Abu Dabiju su potpisani razni sporazumi i strateško partnerstvo, a mi tek treba da vidimo šta će Srbija kroz njih još da da osim kamate od tri odsto.

Problem je, dodaje, što to nikada nećemo saznati sve dok se ne promeni vlast, budući da i dalje ne znamo detalje ugovora za Beograd na vodi – koliko je država uložila u to ili u Er Srbiju.

BONUS VIDEO: Uvozićemo struju jer je SNS na čelu s Grčićem uništila EPS

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar