Foto: Promo

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predložila je državi da se građanima omogući dve godine besplatnog upisa nepokretnosti u katastar kako bi katastri širom Srbije posle više decenija imali ažurne i potpune baze dokumenata.

U naredne tri-četiri godine trebalo bi da se reši višedecenijski problem pitanja vlasništva nad imovinom u Srbiji s obzirom da brojne nepokretnosti građana i države nisu upisani u katastar nepokretnosti pa se ne zna ko je trenutni vlasnik pojedinih objekata, kaže za Tanjug izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

„Naš predlog je da se u sledećem mandatu vlade, u resoru građevine, i zbog toga smo razgovarali sa ministarkom Zoranom Mihajlović, zaokruži rešavanje pitanja imovine.To je vrlo kompleksan sistem koji obuhvata i prostorno planiranje, i ozakonjenje, eksproprijaciju i konverziju prava na zemljištu“, rekla je Jovanovićeva.

U mandatu aktuelne vlade, podseća, uređen je postupak upisa nepokretnosti u katastar za sve one koji sada stiču ili prometuju nekretnine.

Međutim, postoji veliki broj predmeta koji su nasleđeni iz prethodnih decenija koje treba rešavati i koji su, kako ocenjuje, u nekim slučajevima dosta komplikovani.

„Zato predlažemo da se uradi dvogodišnja kampanja besplatnog upisa u katastar, ali i da se pored tog oslobođenja od plaćanja takse za upis, obezbedi i pravna i stručna pomoć građanima kako bi mogli da razreše probleme koje imaju na parcelama i u postupcima“, rekla je direktorka NALED-a.

Foto: N1

Na taj način, nada se, za tri ili četiri godine katastar bi mogao da bude potpuno ažuran, a svi postupci uređeni.

Da bi se ovaj plan realizovao, definisan je koncept „e-prostor“, koji podrazumeva razvoj prostornih planova na elektronski način, objašnjava Jovanovićeva.

To znači, kaže, da bi sva javna preduzeća i lokalne samouprave svoje uslove prilikom izmene planskih dokumenata unosili u bazu istovremeno, elektronski, što bi za početak omogućilo da svi prostorni planovi budu ažurni u realnom vremenu.

Na ovaj način bi se, kaže, omogućilo planiranje dugoročnih investicionih projekata, a privrednici bi znali koji će se infrastrukturni radovi izvoditi na određenom području.

„Pomoglo bi, naravno, i daljem sređivanju katastra. Kroz sistem e-prostor planiramo da budemo podrška državi, da se radi na ovim pitanjima, a nadamo se da će u ovom mandatu biti apetita da se to pitanje konačno zaokruži i u potpunosti reši“, rekla je Jovanovićeva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare