Ministarstvo energetike prihvatilo je ukupno tri zahteva sindikata koji se odnose na predlog novog Statuta EPS-a. Prema saznanjima Nova.rs, juče je na sastanku ministarke Dubravke Đedović i sindikalaca dogovoreno da u novom Statutu budu istaknute još dve delatnosti - trgovina i snadbevanje električnom energijom.

Na jučerašnjoj sednici Nadzornog odbora nije usvojen predlog novog Statuta EPS-a, a tokom poslepodneva predstavnici sindikata bili su na sastanku sa ministarkom Đedović.

Dogovoreno je da pored proizvodnje električne energije, koja će biti pretežna delatnost EPS-a, budu istaknute još dve – trgovina električnom energijom, koja je u sada važećem Statutu pretežna delatnost, i snadbevanje, koje su u novom predlogu bile navedene kao ostale delatnosti.

Prethodno je ministarka Đedović izjavila da će predstavnici radnika dobiti mesto u Nadzornom odboru, što je takođe ustupak sindikalcima.

„Razgovarala sam sa svim predstavnicima sindikata i usvojili smo određene primedbe. Predstavnici radnika će biti u Nadzornom odboru i time štitimo zaposlene. Svi ostali otpori predstavljaju borbu za lične interese“, izjavila je Đedović juče ujutro.

Ipak, ovo su bili ustupci samo jednom sindikatu, a i dalje je neizvesno da će predlog novog Statuta EPS-a zasigurno proći. Prema informacija portala Nova.rs, danas u popodnevnim satima biće održana nova sednica Nadzornog odbora, a i dalje je upitno da li će novi Statut biti usvojen.

Za sindikalce je neprihvatljivo da Skupštinu EPS-a transformisanog u akcionarskog društva čini samo jedan član. Međutim, Ministarstvo je u saopštenju navelo da je članom 198. Zakona o privrednim društvima propisano da u jednočlanom društvu funkciju skupštine vrši jedini član društva.

Podsećamo, prema predlogu novog Statuta upravljanje EPS-om, koje će biti akcionarsko društvo, je podeljeno između Skupštine, Nadzornog i Izvršnog odbora.

“Funkciju Skupštine vrši osnivač preko jednog ovlašćenog predstavnika. Mandat ovlašćenog predstavnika u Skupštini određuje osnivač (država Srbija, odnosno Vlada Srbije) odlukom o njenom imenovanju”, piše u Statutu.

Skupština, dalje, imenuje članove Nadzornog odbora, kojih ima ukupno sedam i to na period od četiri godine.

Zatim, Nadzorni odbor imenuje članove Izvršnog odbora, kojih je takođe sedam, potom se bira generalni direktor.

BONUS VIDEO Štrajk radnika EPS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar