Foto: Shutterstock, Nova.rs

U skladu sa planiranom transformacijom Elektroprivrede Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, EPS dobija i novi Statut. To sa sobom donosi niz promena. Kako se može videti u novom predloženom Statutu, u koji su novine "Nova" imale uvid, direktor se više neće birati na javnom konkursu već će ga sad i formalno birati vlast. Skupština preduzeća će imati velika ovlašćenja, a nju će činiti samo jedan član - najverovatnije aktuelni ministar rudarstva i energetike.

Kako se može videti iz dokumenta do kojeg je došao naš list, predloženo je nekoliko ključnih promena u Statutu EPS-a.

Jedna od ključnih je da se generalni direktor više neće birati na javnom konkursu, kako je važilo do sada. Iako znamo da je “javni konkurs” svih prethodnih godina postojao pro forme i da je odluku o tome ko će zauzeti fotelju u EPS donosila vlast, sada je to praktično i proceduralno uređeno.

Dakle, izbor direktora biće i zvanično strogo kontrolisan.

Ovako će se birati direktor

Upravljanje društvom je podeljeno između Skupštine, Nadzornog i Izvršnog odbora.

“Funkciju Skupštine vrši osnivač preko jednog ovlašćenog predstavnika. Mandat ovlašćenog predstavnika u Skupštini određuje osnivač (država Srbija, odnosno Vlada Srbije) odlukom o njenom imenovanju”, piše u Statutu.

Miroslav Tomašević, EPS
Miroslav Tomašević Foto: Printscreen/Tv Pink

To znači da je u skupštini samo jedna osoba. Logičan bi zaključak bio da će to biti aktuelni resorni ministar. U ovom trenutku to je Dubravka Đedović.

Skupština (ministar), dalje, imenuje članove Nadzornog odbora, kojih ima ukupno sedam i to na period od četiri godine.

Zatim, Nadzorni odbor imenuje članove Izvršnog odbora, kojih je takođe sedam, a jedan od njih se bira za generalnog direktora.

Šta je s cenom struje

Ono što se još može saznati iz novog Statuta EPS jeste i da je procenjeni kapital ovog sada akcionarskog društva nešto više od 365 milijardi dinara (tačno 365.105.093.978 dinara). Iz statuta je nejasno da li je reč o akcionarskom društvu otvorenog ili zatvorenog tipa, od čega zavisi da li će učestvovati na berzi. S druge strane, iz Ministarstva energetike tvrde da će EPS biti zatvoreno akcionarsko društvo.

Ipak, najinteresantnija je izmena u delatnostima društva. Pod članom broj 35.14 stoji “trgovina električnom energijom”, što u prethodnom Statutu EPS nije postojalo.

Pročitajte još...

Novi član glasi:

„Snabdevanje električnom energijom i snabdevanje na veliko električnom energijom, koje Društvo obavlja u skladu sa tržišnim principima, u skladu sa zakonom kojim se uređuje energetika”.

Ono što se ovde može postaviti kao pitanje je šta će to konkretno značiti u praksi i da li će uticati na cenu struje za domaćinstva koja je zapravo niža od tržišne i subvencionisana.

Namera vlasti da transformiše EPS u akcionarsko društvo otvorilo je niz pitanja, a jedno od glavnih je da li se ovim zapravo otvara put za ulazak privatnog kapitala.

Ministarka energetike Dubravka Đedović juče je saopštila da neće biti privatizacije EPS, niti otpuštanja radnika.

Dubravka Đedović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

„Želimo da vratimo odgovornost na preduzeće, da imamo odgovorne strukture upravljanja. Moraju da se dovedu profesionalni ljudi koji će se boriti da naša preduzeća budu temelj stabilnosti naše privrede. EPS treba da postane Akcionarsko društvo zatvorenog tipa u 100 odsto vlasništvu države. Onog dana kada to postane neće više biti ograničavanja broja zaposlenih, niti zarada“, rekla je Đedović.

Ogromne nadležnosti Skupštine, odnosno ministra energetike u EPS

Kad je reč o nadležnostima Skupštine EPS, koju će činiti samo jedan član, a najverovatnije će to biti ministar rudarstva i energetike, u Statutu se navodi:

Izmene i dopune Statuta

Odluke o povećanju ili smanjenju osnovnog kapitala i o svakoj emisiji hartija od vrednosti

Statusne promene i promene pravne forme

Osnivanje i gašenje ogranaka Društva, kao i ulaganje kapitala

Sticanje i raspolaganje imovinom velike vrednosti

Raspodela dobiti i pokriće gubitaka

Usvajanje finansijskih i izveštaja revizora

Naknade članovima Nadzornog odbora, uključujući i naknadu u akcijama i drugim hartijama od vrednosti Društva

Izbor revizora i naknade za njegov rad

Procena vrednosti kapitala Društva

Utvrđivanje cena u skladu sa zakonom

BONUS VIDEO: Sednica Nadzornog odbora EPS-a: „Sve nas streljajte, nećemo vam ovo dozvoliti!“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare