Od ulaganja u nauku, pomoći deci i roditeljima do zajmova za izgradnju koridora, značajan broj tačaka dnevnog reda od ukupno 30 tiče se finansija i novih zaduživanja. Ministar finansija uverava da će inflacija početi da pada, u Evrozoni je pala na 5,5 odsto, dok se kod nas u maju spustila tek ispod 15 procenata. Gost Dnevnika je bio profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić, nekadašnji guverner Narodne banke Srbije.

Prethodno je ministar Siniša Mali u svom maniru pokušao da se suprotstavi struci i onims koji stvarno zanju o čemu pričaju.

Naime, on se u objavi na svom nalogu na društvenoj mreži Threads na reakcije na njegovu izjavu po kojoj će u sledećoj godini, u odnosu na decembar 2021. godine, penzije kumulativno biti povećane za 55,8 odsto.

“’Stručnjaci zbunjeni računicom’ po kojoj će u sledećoj godini, u odnosu na decembar 2021. godine, penzije kumulativno biti povećane za više od 55 odsto, kako sam juče izjavio u medijima. S obzirom na to da ‘stručnjaci’ ne znaju da izvedu računicu, uradiću to umesto njih. Dakle, penzije su povećane tokom 2022. godine dva puta, u januaru 5,5 odsto, pa vanredno u novembru 9 odsto“, poručio je Mali.

Stigao mu je  profesorski odgovor profesora Šoškića. On je prokomentarisao računicu ministra finansija da ako zaradite 1000, a dužni ste 500, ostaje vam 500 i ipak nije tako dramatično kao da ste zaradili samo 10.

– Mislim da je ta računica nažalsot pogrešna i neprecizna, ono što se kod nas često dešava je da nam zvaničnici često govore o tome koliki je bruto domaći proizvod (BDP), to je mera ekonomske aktivnosti, mada oni i u tome često greše i govore o društvenom bruto proizvodu koji je bio mera ekonomske aktivnosti za vreme socijalizma. Ali hajde recimo da je to lapsus, ali ono što je vrlo važno da znamo to je da kada se obračunava BDP, on se obračunava u tekućim cenama i to u dinarima. Ako pak imate inflaciju u dinarima, onda taj BDP u tekućim cenama raste i ako primenjujete na njega fiksni devizni kurs, kakav jeste u našoj zemlji, vi imate u suštini rast BDP-a u evrima čak i u godinama kada privrednog rasta nema – rekao je Šokić i dodao da uvek možemo uzeti zvanične podatke sa sajta ministarstva finansija i to možete jasno da vidite.

Šoškić precizira da ta priča o rastu BDP-a u evrima dovodi često do zabluda jer mi imamo situaciju kao sada da imamo inflaciju 13,7 odsto koji se odražava na nominalni rast BDP-a i ako na njega primenite fiksni devizni kurs vi imate ogroman rast BDP-a u evrima.

– Mi moramo da se oslobodimo od tih iluzornih i slobodnih interpretacija, BDP naše zemlje se stvara u dinarima. Stvarno i pravo stanje oslikava podatak da smo mi 2012. godine imali neged oko 14,5 milijard evra javnog duga, a danas imamo preko 35 milijardi duga javnog – rekao je Šoškić.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO Nikezić: Ova država nije ni štedela, a ni zaradila, već isključivo sve finansira iz zaduživanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare