Dejan Šoškić Foto: Ivan Dinić/Nova

Inflacija u Srbiji je usporila na 15,1 odsto, a ministar trgovine Tomislav Momirović je poručio da smo je - pobedili. Profesor Dejan Šoškić izjavu Momirovića ocenjuje - netačnom i pojašnjava da cene ne padaju, već - sporije rastu. "Pad cena se zove deflacija, а mi smo daleko od toga", rekao je Šoškić za N1.

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je da se trend rasta cena zaustavio i da cene polako počinju da padaju. „Pobedili smo inflaciju„, poručio je ministar. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i nekadašnji guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenjuje da Momirovićeva izjava ima „niz netačnih i neistinitih informacija“.

„Inflacija nije pobeđena, cene ne padaju. Ovo je zaustavljanje rasta inflacije. Blagi pad inflacije nije pad cena, to bi trebalo da se zna. Pad cena se zove deflacija – kada se postojeći
iznos cena spušta za indeks potrošačkih cena kojim se meri inflacija. A mi smo daleko od toga. Jer, ovde nije u pitanju pad cena, nego zaustavljanje daljeg rasta inflacije“, ističe Šoškić.

Srbija je do sada, dodaje, bila na nekoj „neobičnoj putanji“.

„Rast inflacije se u drugim zemljama završio ranije. Kod nas je rast trajao još nekoliko meseci, a to je zbog naših internih propusta u tom domenu“, naveo je Šoškić.

On podseća da se rast cena ubrzavao iz meseca u mesec.

PROČITAJTE JOŠ

„Sada smo došli u poziciju da je inflacija nešto niža, ali to je još daleko od cilja koji je odredila NBS. Ovaj nivo inflacije koji sada imamo, od 15,1 odsto je pet puta veći od inflacionog cilja od tri odsto, koji je odredila centralna banka“, pojasnio je on.

Dalek je, kaže, put do dostizanja tog cilja.

„Mi govorimo o pobedi, a jedna Albanija ima inflaciju od oko pet odsto. Inflacija je i u SAD i u Evropi jednocifrena, opada i gravitira njihovom cilju“, naveo je Šoškić.

On je prokomentarisao i Momirovićevu izjavu da je inflacija u Srbiji uvezena sa istoka Evrope („Predhodnih godinu dana bijemo ljutu bitku sa visokom inflacijom uvezenom sa istoka Evrope i danas slobodno mogu da kažem da smo u toj borbi pobedili“, naveo je ministar trgovine).

Foto: TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ,

„Niti je inflacija uvezena sa istoka, ni ne znam odakle ta informacija? Jedan deo inflacije je pre godinu i više uvezen sa svetskog tržišta, ali ne sa istoka, gde je taj istok i te cene? Ovaj iskaz je proizvoljan, netačan i nestručan i ne daje nikakvu korisnu informaciju građanima koji je čuju“, ocenio je Šoškić.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Nova najava opadanja inflacije od strane Narodne banke Srbije: A pošto su jaja i kada će hrana da pojeftini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare