Foto: Zoran Lončarević

Rudari svih devet rudnika u sastavu Javnog preduzeća Površinska eksploatacija uglja (JP PEU) Resavica obustavili su jutros rad zbog niskih zarada i ostaće u štrajku do ispunjenja svih zahteva. To su za Danas potvrdili Dalibor Nikolić i Goran Milošević, predsednici dva sindikata u rudniku „Lubnica“ kod Zaječara.

Dok neki danas slave, drugi idu u goste, za to vreme rudari Javnog preduzeća Površinske eksploatacija uglja (JP PEU) Resavica su u štrajku. Tako je i u rudniku „Lubnica“ pored Zaječara.

Dalibor Nikolić predsednik sindikata JP PEU Resavica u Lubnici, kaže za Danas da je generalni štrajk počeo i u rudniku lignita „Lubnica“, a da su oni „sedam dana po sat vremena dnevno upozoravali na to šta će se dogoditi“.

„Bili smo vrlo konstruktivni godinu dana. Imali smo puno razumevanja oko problema sa kojim se Vlada Srbije suočava, kao i razumevanje za sve probleme koji se dešavaju svuda u našoj zemlji, ali resorno ministarstvo, niti Vlada koja je naš osnivač, nemaju razumevanja za rudare, koji su godinama, a naročito u poslednje vreme – poniženi“, kaže Dalibor Nikolić, predsednik sindikata JP PEU Resavica u Lubnici.

PROČITAJTE JOŠ

Prema rečimasagovornika Danasa, rudari su poniženi niskim platama, a svi znaju kakve poslove oni obavljaju.

„Prosečna plata rudara je 65.000 dinara ali… Evo primera – onaj nekvalifikovani radnik koji je skoro počeo da radi, sa svim benefitima ne može da zaradi preko 55.000 dinara. To je za posao koji rade, ispod svakog proseka, a moram da naglasim da četvrtina preduzeća prima ispod minimalne zarade, koju je država Srbija zagarantovala. Zbog toga direktor iz naših sredstava doplaćuje ljudima da imaju minimalac“, tvrdi on za Danas.

Kako on objašnjava, zbog toga se pojavila takva razlika da nekvalifikovani radnik, sa najnižim koeficijentom, sa tom doplatom stigne majstora koji je električar ili nešto drugo.

„To se dogodilo iz razloga što deset godinama nama je plata ista. Jedino povećanje je bilo od četiri odsto ove godine. Obećali su nam da će u oktobru mesecu, kada se uradi rebalans, da nam se doda 200 dinara za topli obrok, ali smo mi izigrani“, ljutito kaže predsednik jednog od dva reprezentativna sindikata u rudniku „Lubnica“.

Nikolić dodaje da sbog takvog stanja radnici sami bi krenuli u štrajk, ne bi čekali sindikat, ali je dobra stvar što se sindikat uključio da se sve to dovede u zakonske okvire.

„U Lubnici štrajkuju dva sindikata – „Nezavisni“ i sindikat podzemne eksploatacije „Resavica“, i oba su reprezentativna. Rudnik „Lubnica“ ima 312 radnika, a u štrajku su svi, osim onih koji zbog minuma procesa rada moraju biti na radnim mestima“, objašnjava sagovornik Danasa.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Rudarstvo u Srbiji: Možemo li „pomiriti“ profit i zdravu životnu sredinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare