Dubravka Đedović Handanović u obilasku vetroparka "Kostolac“ Foto:TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da očekuje da prvi vetropark Elektroprivrede Srbije (EPS) "Kostolac" početkom iduće godine bude na mreži EPS, saopšteno je iz njenog kabineta.

Prilikom obilaska radova na izgradnji vetroparka „Kostolac“, ministarka Handanović je istakla da je to pravi primer kako stara rudarska odlagališta mogu da se iskoriste za projekte obnovljivih izvora energije.

Ona je rekla da se očekuje da montaža stubova, elisa i vetrogeneratora počne na leto.

Projektom vetroparka „Kostolac“ i solarnom elektranom „Petka“, koja se gradi na obližnjem starom pepelištu, stvaramo uslove za novi EPS, istakla je Dubravka Đedović Handanović.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS Dušan Živković naveo je da će vetropark od 20 vetrogeneratora snage 66 megavata proizvoditi električnu energiju za 30.000 domaćinstava.

Ta investicija je vredna 144 miliona evra, od kojih 32,2 miliona izdvaja EPS, bespovratna sredstva Evropske unije iznose 30 miliona, a 80 miliona je pozajmljeno od KfW banke uz grant od 1,8 miliona evra, naveo je Živković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare