Zorana Mihajlovic
Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MRE/ ZORAN PETROVIC

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da nijedan projekat u rudarstvu neće biti realizovan ukoliko ne ispunjava sve standarde zaštite životne sredine, koji su u potpunosti usklađeni sa EU standardima.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je za Al Džaziru rekla da zabranu istraživanja kritičnih mineralnih sirovina zahteva grupa ljudi koja bi da dođe do političkih poena, poput Save Manojlovića i sličnih, čime stvaraju nove podele u društvu.

Mihajlović je dodala da je o svim budućim projektima potrebna široka javna rasprava i da razvoj rudarstva i privrede u celini i zdrava životna sredina ne isključuju jedno drugo.

„Nisam ni za kakve podele, sigurna sam da svi želimo da imamo zdravu životnu sredinu, čist vazduh i čiste reke. Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo zaštite životne sredine je obezbedilo stotine miliona evra za zdraviju životnu sredinu. Ali, postoje i oni koji se zaklanjaju iza priče o ekologiji i ovu temu koriste u predizbornoj kampanji. Međutim, to ne znači da treba da zaustavimo razvoj, jer moramo da vodimo računa da se i dalje razvijamo, a da vodimo računa o životnoj sredini i tu treba da nađemo kompromis“, istakla je ministarka.

Potpredsednica Vlade je, međutim, istakla da bez ključnih mineralnih sirovina nije moguća zelena agenda, ni borba sa klimatskim promenama.

„Bor, bakar, zlato, antimon, litijum su te sirovine, koje su neravnomerno raspoređene, a predstavljaju novu naftu. Bez njih nema privrednog razvoja, nema zelene agende, nema vetrogeneratora, nema solarnih elektrana, nema električnih vozila. Pitanje je da li treba da stavljamo zabranu na istraživanje ili da vidimo sa kojim količinama raspolažemo i kako da ih eksploatišemo, a da ni na koji način ne ugrozimo životnu sredinu“, navela je ona.

Mihajlović je ponovila da je Vlada stavila tačku na projekat „Jadar“ na zahtev meštana, iako studije o proceni uticaja na životnu sredinu nisu bile završene.

„Žao mi je što nećemo imati informacije o studijama o proceni uticaja na životnu sredinu i da javnost sazna da li je štetno, kako govore Aleksandar Jovanović Ćuta i Savo Manojlović, koji bi da dođu do političkih poena, ili bi studije pokazale da projekat nije štetan. Tehnologije napreduju, ako će i zemlje EU da eksploatišu određene mineralne sirovine, zašto ne bismo i mi. Od početka govorim, kada je reč o litijumu, da nećemo doneti nijednu odluku koja će loše uticati na životnu sredinu, već je potrebno da sačekamo studije, pa da onda razgovaramo“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da država neće dozvoliti luženje cijanidom, niti bilo koji drugi rudarski projekat, ukoliko ne budu ispunjeni najviši standardi zaštite životne sredine i kao primer navela rudnik Čukaru Peki u Boru, prvi zeleni rudnik u Srbiji, koji koristi najnovije tehnologije eksploatacije rude.

BONUS VIDEO: Zorana MIhajlović u novom sukobu sa stranačkim kolegama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare