Meštani borski sela blokirali su danas u 14 sati put Veliki Krivelj-Bor, tražeći od kineske kompanije Ziđin, republičkih organa i lokalne samouprave da im se predoče svi planovi rudarskih aktivnosti u ovom kraju.

Protest je trajao oko dva sata, a meštani naglašavaju da će nastaviti sa okupljanjima dok se ne usvoje njihovi zahtevi i ne dobiju konkretne odgovore na pitanja koja ih muče a tiču se opstanka sela i njihovog preseljenja.

„Tražimo da nam obelodane sve njihove planove i aktivnosti. Nije ovde u pitanju samo rudarski zahvat u užem smislu, ovde postoji i čitava infrastrukturna destrukcija, , sada su putevi loši, na leto će biti prašine i ostalo. Lokalitet koji smo obišli, koji je bio najprihvatljiviji za naše meštane, kada je reč o preseljenju sela, rečeno je biloda je taj lokalitet I dalje u nekon režimu istražnog prava, ali da će 99 odsto biti oslobođen, i da je reč otprilike o prostoru od oko 100 hektara, koje mogu da budu na raspolaganju našim domaćinstvima da se presele. Ako se ima u vidu da treba da se preseli Oštrelj, delovi Bučja, I sela Saltina, možda I Metovnice onda je 100 hektara mali prostor. Naš zahtev je da naši predstavnici radne grupe uvek budu prisutni kada se vodi dijalog ili održava sastanak između kompanije Ziđin i republičkih organa-kaže Dragoslav Nikolić, potpredsednik Saveta MZ Veliki Krivelj.

Dragan Ćosić, meštanin Velikog krivelja naglašava das u ljudi Izazvani revoltom i nepodaštavanjem od strane lokalne samouprave I države rešili da blokiraju put.

„Na prvi zvižduk u Sali, gradonačelnik krene da se raspravlja, I tada iriritira dodatno ljude, da mu još više zvižde a onda demonstrativno napušta zbor. Nemamo nikakvekonkretne informacije. Tražimo da se odredi tržišna cena i rok preseljenja, jer u poslednje tri godine ništa nije urađeno. Idu izbori, proći će najmanje još šest meseci bez bilo kakvih radova na ovom našem problemu. Ziđin se nikada nije pojavio ni na jednom zboru. Oni su juče obeležavali njihovu novu godinu, a mi pravoslavci ovde trebamo da budemo isterani“, govori Ćosić.

Foto: S.J/Nova.rs

Meštani su naglasili da će se I narednih dana okupljati dok im se ne obrati neko iz ziđina sa konkretnim informacijama o planovima i aktivnostima kompanije.

Bonus video: Gaženje demonstranata kod Palate Srbija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar