FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

Svaki put je različit, a cenu radova ne određuju ni ministar, ni direktor preduzeća, nego pre svega stručnjaci, rekla je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje N1 povodom nedavne polemike predsednika Aleksandra Vučića i direktora „Puteva Srbije“ Zorana Drobnjaka oko cene autoputa kod Novog Pazara, Mihajlović je istakla da nema govora o tome da se nešto paušalno procenjuje, i navela:

„Svaki put je različit, i sve ono što se radi na svakom putu je različito, zavisi od toga da li je put već napravljen, pa se radi održavanje, da li se rehabilituje, da li se radi nov put, da li prolazi tešku geologiju – mnogo stvari utiče na cenu po kilometru jednog puta i ne može se nikad tako reći da li je 5,6,7, 10“, rekla je ona i kao primer navela put kroz Grdelicu, koji je imao mnogo veću cenu jer je teren bio mnogo teži.

Ministarka je rekla da cenu određuju pre svega stručnjaci, prvenstveno na osnovu dokumentacije.

„Radi se prvo prethodna studija izvodljivosti, pa studija izvodljivosti, pa pripremno projektno tehnička dokumentacija, pa planovi. Tek kad se sve to vidi, onda imate procenu koliko u stvari košta neki put, opet u zavisnosti od toga šta se tačno na tom putu radi“, rekla je ona.

Kako je ocenila, ljudi koji se dugo bave ovim poslom okvirno uvek mogu da kažu neku prosečnu cenu, ali sve stoji u dokumentacij.

„Nikada, to znaju svi, nikada se nijedan ugovor nije potpisivao da pre toga nije postojala određena dokumentacija na osnovu koje je procenjeno koliko nešto košta po kilometru“, rekla je ona.

Ona je negativno odgovorila na svaku vrsta pokušaja da se kaže da se tu nešto paušalno određuje.

„Ja vam sad kao odgovorno lice iz Vlade Srbije kažem “ne“, mi smo ozbiljna država i baš zato što smo ozbiljna država ne bi ni mogli da uradimo 350 kilometara puteva po najtežim delovima da nismo ozbiljni, i da se jako ne vodi računa o tome, mi pričamo o bezbednosti, pre svega a kamoli o svemu drugom“, rekla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare