Foto: TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC/bs

Očekujemo na jesen početak radova na gasnoj interkonekciji sa Bugarskom koja će nam omogućiti energetsku bezbednost i stvoriti uslove da postanemo nezaobilazan energetski koridor, izjavila je danas u Smederevu potpredsednica Vlade i ministraka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„To što smo mi uspeli da otvorimo još jedan gasovod i da diverzifikujemo naše rute je samo jedan deo našeg posla. Drugi deo je da diverzifikujemo naše ponuđače i da uvek budemo energetski stabilni. To znači Niš-Dimitrovgrad gasovod mora početi sa izgrađnom ove godine. Tenderi su raspisani i za nadzor i za izvođača, što znači da na jesen očekujemo početak radova“, izjavila je Mihajlovićeva.

Dodala je da Srbijagas ima obavezu da izradi projektno-tehničku dokumentaciju za gasno povezivanje Srbije sa Rumunijom i sa Republikom Srpskom.

„To nam daje mogućnost da smo energetski stabilni i da nemamo nikakvih problema u dotoku gasa, ali i da možemo da budemo nezaobilazna ruta u gasnim koridorima a ne samo u saobraćaju ili visokonaponskoj mreži“, zaključila je ministarka.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mihajlovićeva je tokom posete Smederevu obišla rekonstruisano elektroenergetsko postrojenje zahvaljujući kome je oko 70.000 korisnika iz Podunavskog okruga dobilo bezbedan i stabilan elektro sistem.

Ministarka je istakla da je ova rekonstrukcija veoma važna jer u Srbiji ima veliki broj investitora kojima treba obezbediti uslove za rad.

„Srbija se razvija i ima visok priliv stranih direktnih investicija koje su u prvih pet meseci ove godine dostigle 1,4 milijarde evra, što je gotovo 13 odsto više nego u „kovid godini“. To znači da ako investitori dolaze i da bismo mogli da otvaramo nova radna mesta i da se razvijamo, onda infrastruktura mora da bude najbolja moguća“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je najavila investicioni ciklus u oblasti energetike koji će početi ove godine, navodeći da on kreće od trenutka kad su usvojeni novi zakoni.

Ti zakoni su, kako je pojasnila, osnova da možemo da se bavimo izgradnjom novih kapaciteta u proizvodnji, nadogradnjom visokonaponske mreže, ali i distributivne mreže, kao i svim onim što nas čeka u oblasti rudarstva.

Direktorka preduzeća Elektromreža Srbije (EMS) Jelena Matejić izjavila je da je ova kompanija u poslednjih devet godina u intenzivnom ciklusu investiranja uložila 330 miliona evra i uspešno priključila na sistem sve investitore i korisnike koji su iskazali potrebu za tim.

Dodala je da je plan EMS-a da se uz podršku Vlade Srbije ulaganja u energetsku infrastrukturu udvostruče u narednih deset godina.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare