Foto: TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/ ZORAN PETROVIC/ nr

U Srbiji se trenutno gradi 250 kilometara novih autoputeva, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i najavila da će deonica Moravskog koridora, od niškog autoputa do Kruševca, biti završena do kraja sledeće godine.

Pročitajte još:

Ona je u Pranjanima obilazezeći radove na izgradnji piste i memorijalnog centra Halijard rekla da se gradi i autoput od Preljine do Požege koji će biti završen do decembra 2021, kao i da se gradi autoput Sremska Rača – Kuzmin.

Kaže da bi krajem avgusta trebalo da bude raspisan javni poziv za tzv. autoput mira za deonicu od Niša do Pločnika, kao da će radovi početi u martu.

„Šta god ko mislio, važno je da se Srbija povezuje sa regionom i važno je da stvaramo uslove da ljudi ostanu da žive u svojoj zemlji, a ti uslovi su infrastruktura, bilo da govorimo o saobraćajnoj, komunalnoj ili energetskoj“, rekla je ona.

Ističe da će Požega biti centralno mesto odakle će ići autoput ka BiH i Crnoj Gori.

„Radi se Sremska Rača – Kuzmin, trenutno na izgradnji mosta i sve dozvole su date. Potrebno je najmanje tri godine da se završi i da se povežem sa Republikom Srpskom. Drugi prsten ide ka BiH i radi se projektno tehnička dokumentacija, a procena je da će nas to koštati 850 miliona evra. Možemo da očekujemo da sledeće godine dogovaramo komericjalni ugovor“.

V.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak je rekao Tanjugu da se trentno projektuju i brze saobraćajnice u dužini od 800 km čija će izgradnja koštati između četiri i 4,5 miljardi evra.

Kaže da su to brze saobraćajnice koje će povezati niški autoput sa Požerevcem, da će zatim ići trasom do Golupca, Brze Palanke i Kladova.

Drugi pravac će ići od Požarevca do Zaječara, navodi Drobnjak i dodaje da će se graditi brza saobraćajnica od Bačkog brega do Kikinde odnosno granice sa Rumunijom.

Zatim od Kragujevca do Mrčajevaca ka Kraljevu i Novom Pazaru i Sjenici.

Drobnjak kaže da će projektovanje biti završeno do januara ili februara naredne godine.

Ističe da će se ove godine obnoviti ukupno skoro 200 kilometara autoputeva kroz Srbiju i da se sada koristi prilika pošto ima za pet miliona manje vozila na autoputevima kroz Srbiju nego prošle godine.

Ministarka Mihajlović kaže da će do kraja 2022. godine biti završena beogradska obilaznica i da će to dosta rasteretiti saobraćaj u Beogradu i smanjiti gužve na izlazima i ulazma u Beograd.

„Ugovaramo i nastavak obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva i verujem da ćemo u narednih nekoliko meseci imati i ugovor“, dodala je ona.

Mihajlović je podsetila i da blizu 70 odsto Srbije ima septičke jame, te da je ova vlada rešila da to promeni i u 70 gradova i opština biće uloženo 2,5 milijardi evra u komunalnu infrastrukturu.

„Komunalna infrastruktura je do sada bila zaboravljena, mi to menjamo. U narednih par godina i mesta poput Pranjana imaće kanalizaciju i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Pokrećemo projekat vredan 2,5 milijardi evra sa kineskim partnerima, i već sledeće godine započeće radovi u najmanje 15 lokalnih samouprava“, rekla je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare